Sidor

söndag 15 december 2013

Duval-Leroy Brut Rosé Prestige N.V. Julmarknad i spöregn..Duval-Leroy Brut Rosé Prestige Premier Cru
Det här med rosé kanske inte är så dumt ändå, om det kommer från Champagne vill säga. Både Roederer och Gosset har tjusat mig, får se hur Duval-Leroy lyckas. Duval-Leroy gör denna rosa variant enbart av premier cru druvor, 80% Pinot noir och 20% chardonnay. Sedan Carol tog över familjerodret 1991 sägs stilen vara elegant, frisk och mineralrik, eftersom de funnits sedan 1859 antar jag att de gjorde saker halvhyfsat innan också. Av de 5,5 miljoner flaskor som produceras årligen förser de 200 egenägda hektaren ungefär en fjärdedel, vilket i Champagnemått, är en stor andel. Failjen har i alla tider haft sitt säte i byn Vertus, i hjärtat av Côtes des Blancs.

Rosé Prestige Premier Cru N.V. (nr 7901, 399 kr) har en lätt brödig, elegant och finstämd doft med ett diskret stänk av smultron. Efter ett tag växer det fram mer röd citrus, mineral och vita blommor.
Härligt mjuk mousse, smått gräddig, vinner helt klart en något varmare temp. Frukten är pigg, lite lingonsyrlighet, stenig mineral och ett riktigt piggt avslut som mynnar ut i en lång, rödcitruskrispig eftersmak. Helheten känns verkligen solid, pigg och krispigt balanserad med en ständig mineralnärvaro. För att sammanfatta i två ord, lättdrucken njutning!

O ja, kommer ni ihåg pralinerna Passion från Gefle Chocolaterie? Här har du en perfekt matchning, skönsång ända från början till slut.

Tills nästa gång. Pået igen imorgon...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar