Sidor

torsdag 26 december 2013

Serge Mathieu Brut Prestige N.V. Tillfälligt fast..


Serge Mathieu Brut Prestige N.V
Jaha då ska vi se, en snabb koll på Google maps visar tydligt att Serge Mathieu kunde haft bättre förutsättningar landmässigt. I Champagne, ja i likhet med många distrikt, är det a och o om druvorna oldas på rätt ställe. Aube, där familjen Mathieu levt sedan 1700-talet, ligger alltså söder om det klart bättre ansedda Marne, men skam den som ger sig. De 9 ekologiskt skötta hektaren från byn Avirey-Lingrey ger en årlig skörd på ca 90 000 flaskor som ska visa världen att det går att producera bubbel i världsklass även här, Richard Jennings hör till en av de troende, vår egna Champagnefantom Richard är inte lika frälst. Bäst som alltid att göra sig en egen uppfattning. Mitt första besök blir hos Brut Prestige, 66% Pinot Noir och 34% Chardonnay, den mest feminina i uppställningen, spännande.

Och ja, jag är helt klart andligt sinnad, Brut Prestige N.V (nr 76245, 299 kr) kommer med en guläpplig, fräsch doft med en viss rondör, tillsammans med ett fetare mineral inslag parat med en lätt tropisk frukt ger det ett riktigt förföriskt första intryck. Munkänslan är skön med lite småagressiv  mousse, medelfyllig åt det lättare, friskt med småsyrliga äpplen, något litet småtropiskt, mandarin kanske, ett skönt uppiggande slut med något småbeskt men smaksamt över sig. Eftersmaken är bra lång med gott om stenig mineral, äppelsmakande päron eller om det är tvärt om och ett stänk citron.

Kittlar dödskönt, kombination av nerv, känsla, struktur och fylligare slösaktighet spelar helt rätt på min lyra denna kväll. Kommer så nära kärlek ett första möte kan göra och känslan när flaskan är slut är inte tomhet utan lycka. Mat? Absolut. Mer? Självklart. En av de bättre N.V jag smakat? Jo.

Till naturchips med vispad syrad grädde smaksatt med citron och en klick löjrom satt det osmakligt bra.

Tills nästa gång. Livet, maten och döden...  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar