Sidor

måndag 19 november 2012

Zalto la vista, baby. Denna vecka lägger jag i turbon..

Munblåst, is tha shit!
Jag är den första att erkänna en viss besatthet vid glas, förutom dess innehåll förstås, är i grund och botten trogen mina Orrefors difference men finner mig själv allt som oftast svängandes och klämmandes på ett nytt glas så fort chansen yppar sig. Ni kan vara lugn, händer oftast i affärer men har ni en härlig kupa hemma kan jag inget lova. Frun, som för övrigt inte delar min tro att det finns några bättre/snyggare glas än diff serien tittar ängsligt och nedlåtande på mina utsvävningar. Ibland tycker jag mig höra hennes tysta mummlande, -äsch han kommer snart till sans. Och jo, hittills har jag inte hittat några som har fått byta plats med maturekupan som hemmets glas nummer ett, kan säkert ha något att göra med att jag inte "får" byta men det är en helt annan sak

Jag är också den första att inse att det säkerligen finns flertalet som skulle hävda motsatsen, ja att våra kära "skålar" inte är det bästa glaset. Men som med så mycket annat är glas en känslofråga, förutom just drickupplevelsen ska det uppfylla flera syften där estetik såklart är avgörande. Så när Peder tycker att jag borde prova Zalto, ett munblåst Österrikiskt glas av högsta kvalité kan jag inte motstå. Maken till extrema glas tror jag att man får leta efter dessutom vinklad i enlighet med jordaxeln, jo jag tackar ja. Vet inte om det bidrar till upplevelsen men den otroligt smala halsen och det, för Burgundy kupan, abnormt stora huvudet gör att det nästan känns som att glaset är elastiskt när man snurrar runt vinet. För att inte tala om kontakten när man tar en sipp, tunt är bara förnamnet. Tänker inte försöka mig på någon direkt smakjämförelse men form och hantverk ihop bidrar verkligen till en upplevelse som borde upplevas. Efter att ha snurrat glasen några gånger är jag fast, trodde aldrig att diff serien skulle kännas "klumpig" men det här är i en klass för sig, nu gäller det bara att övertala frun om detsamma. Glasen och mer info hittar du här.
Schysta former
Tills nästa gång. Vinprovning och köttpåfyllning, för att inte tala om hur farligt bowling är...

Pst. Aningen svårt att få samma schwung i snurren som i en rundare kupa.

Psst. Aningen nervöst att diska, nog för att det pallar maskindisk men där går gränsen.

20 kommentarer:

 1. Ah, glasfetischists unite! Zalto extra allto! Från en besatt till en annan, you hang in there, son! ;-)

  Ser ut att vara snygga och inte minst smäckra glas. Jag hade ju möjligheten att låna (host, host) ett matureglas nu i vintras och de är ju både supersnygga och mycket funktionella. Har väl traditionellt föredragit rundade linjer framför kantighet (vilket iofs inte förhindrat mig från vare sig Volvobilar och Ericssontelefoner), men varför inte? Får prova! Ha det! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha, jag visste väl att jag åtminstone har en like där ute ;)

   Ne just det som är kruxet, tror sig gilla något ända tills man sitter där med en kantig sak som charmar näsan av en ;) Just do it :)

   Radera
 2. Haha, jo.. jag har ännu inte sett (smakat) storheten i maturekupan... jag vet inte, är fast i mina gamla Riedel Vinum Bordeaux... snurrvänliga, goda att dricka ur. Men det finns ju nebbiolokupor i samma serie som måste testas. Ja, och Zalto ser ju också trevliga ut :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Asch so, trodde att det var din maturekupa som Ulf "lånade" ;). Men jo, Riedels nebb kupor borde passa dig, eller stor Zalto. Ska leta fram en dammig Barbaresco och testa med ;)

   Radera
  2. Jorå, det var mitt lilla glas.. problemet är att det står odrucket i glasskåpet... säljläge?!

   Radera
 3. Fantastisk känsla i dessa glas både för öga,hand och mun. Invigde också mina i helgen, Burgundyn skymtar här: http://lessrof.blogspot.se/2012/11/tenute-sella-bramaterra-2005.html
  Upptäckte dem första gången här: http://lessrof.blogspot.se/2012/07/vinbarer-i-kopenhamn.html
  Det behövs inte så mycket schwung, kupan fylls så lätt med aromer ändå och det blir nästan karaffstor yta för syrekontakt.
  Härligt att Peder tagit dem till Sverige! Trevligt att du också hissar dem!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ne kan nog stämma med Schwungen, storleken har betydelse ;). Mkt trevliga glas, nu ska här hällas trevlig passande dryck också.

   Radera
 4. Måste jag köpa ännu flera glas nu!!!

  SvaraRadera
 5. Ser ganska ok ut men lite för nära Ittalas svenssonglas i designen för att jag ska kunna gå loss.. SJälv håller jag detta glas som favoriten. Ridel Burgundy Grand Cru. Tar fan en flaska hehe. Så oerhört skönt att dricka ur med svägningen på slutet mot munne. Ner med hela huvudet och dofta runt. Mmm.

  http://www.addelundbergs.se/show_prod.php?prodid=5294

  P.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska ärligt säga att jag också sneglat på nämnda kupa men har hittills blivit avskräckt av det saftiga priset. Håller också med om form och likhet men jag blev åtminstone övertygad när jag väl hade glaset i handen, mkt bättre känsla. Men sen är ju smaken som baken...

   Radera
 6. Hej David,

  Mycket trevligt skrivet om Zalto-glasen. Både dina Orrefors glas (Difference) och glasen från Zalto är väldigt fina. Zalto (vinnare) och även Orrefors gjorde väldigt bra i från sig när det 2009 testades vinglas blint i tidningen Stern och juryn bestod av bland annat nyckelpersoner från de kända glasbruken Blindtestet finner man här Stort blindtest av vinglas (PDF) och man kan även ta en närmare titt på vilka som satt med i juryn.

  Med vänliga hälsningar

  Peder Molin


  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Peder, ett extremt trevlig och "prisvärt" glas oavsett test :) Har tyvärr inte testat alla glas som finns för att kunna göra mig en bra helhetsuppfattning men hittills är Orrefors och Zalto klara favoriter. Fast då har jag inte snurrat en Riedel Grand Cru ännu, men med tanke på vilken "glasnörd" jag är så är det bara en tidsfråga ;)

   Radera
  2. Rekommenderar att ta en titt utanför gränserna då. Riedels svenska distributör har vansinniga priser på glasen.. Köper du andra så kolla noga så det är exakt de du tänkt då Riedel har glas på tyska marknaden som skiljer sig något mot de svenska ibland. Tex sexkantiga halsar ibland osv. Beställt där ett par gånger och gått utmärkt. Framme med UPS på några dagar. En Grand Cru var halsen av på (SKRÄCK!) när jag fick den men jag mailade bara bilder och info så skickade de ett nytt direkt. Service!

   http://www.weinglaeser24.de/product_info.php/info/p14_Riedel-Sommeliers-Burgunder-Grand-Cru-Weinglas.html

   P

   Radera
  3. Tack, schyst! Verkligen bra service också.

   Radera
 7. Peder, jag är säker på att man kan hitta en (vinnare) för alla vinglas på marknaden om man ger sig fan på det ;-) Inte sagt att dessa glas är dåliga för jag har inte testat dom, jag bara säger att "blindtest av experter" är ett ganska uttjatat ordspråk och att man ska ifrågasätta hur mycket marknadsbidrag etc som ligger i potten..

  Sen står det stort blindtest men man möts av en enda A4 som täcks till 70% av bilder på glasen. Om testet är stort antar jag det finns att läsa i sin helhet någonstans så man får lite bredare input?

  P.

  SvaraRadera
 8. Hej P

  Självklart är vinglas personligt precis som vin. Kan hålla med om att en A4 som täcks av 70% bilder är lite tråkigt då jag gillar mycket content men det är fortfarande viktiga personer som satt med i juryn tycker jag för att det skall vara trovärdigt.

  Däremot finns det olika aspekter man kan lägga in kring trovärdighet som fort någon skriver om vin, vinglas eller något annat i en tidning eller på en blogg. Däremot är det något speciellt med lövtunna glas oavsett och det är från Zalto, Orrefors eller någon Sommelier-serie tycker jag (personlig åsikt).

  Finns däremot dom som gillar maskinblåsta glas som väger bly. Det finns dom som gillar att dricka vin ur repiga vinglas gjorda i plexiglas för att hålla ett fall. Det finns som som bara vill ha en tjock glasmassa för att känna sig säkra med diskmaskinen precis som en del gillar att vrida på en kran så kommer det vin i glaset.

  Med vänliga hälsningar

  Peder

  SvaraRadera
 9. Jag hittade för övrigt hela glastestet. Varför det bara är en A4 sida är för att originalspråket är tyska, dock fortfarande mycket bilder men åtminstone mer text.

  Originalet är 4 sidor på tyska:

  Man hade två olika Jurys och det var den professionella juryn bestående av Riedel, Eisch, Zwiesel, Stölze, Orrrefors samt sommelierer som tog ut Zalto som vinnare.

  Tittar man på den andra juryn som bestod av tydligen bland annat läsarna så var det helt andra resultat. Det jag också tycker man skall ta i beaktande är att visa av glasen är otroligt dyra i Sverige i jämförelse med Tyskland. Att ett glas kostar dubbelt så mycket i Sverige skulle ju kunna dra ner betyget om samma test hade gjorts med våra priser här. Som exempel antar jag att man skulle tycka att bokhyllan Billy om den skulle kosta 1200 istället för 595 kronor inte är lika prisvärd och det finns andra alternativ plötsligt. Men vin och vinglas är mycket personligt.

  Hela testet på tyska (pdf)

  SvaraRadera
 10. Peder, vad är det för fraktpriser på glasen? Kan de hämtas på plats och i så fall var? Sugen på att testa.

  P.

  SvaraRadera
 11. Hej P,

  Fraktpriset är 120 kronor men man kan även hämtas på plats eftersom det inte är alkohol och vi har ett litet Zalto-lager i Stockholm. Man har även möjlighet att på vårt kontor känna på samtliga modeller.

  Med vänliga hälsningar

  Peder Molin
  Handlavin.se
  070-595 7713

  SvaraRadera