Sidor

onsdag 7 november 2012

Caramels au beurre salé - franska för grymt goa kolor. De e mycke nu..

Fick också följa med
Skulle egentligen köpa korv, ja ni vet den där sorten som liknar salami men inte smakar artificiellt och peppar. Något av en bristvara i mina lantliga butiker, vana trogen vänder jag blickarna mot horisonten, eller snarare nätet. Men nu var det inte korv, utan kolorna som slank med åt frun i samma paket. Rörande överrens, kom vi fram till att de var de bästa kolor vi ätit.

Små konstverk
En del bästa på sistone, beror antingen på att jag inte smakat värst mycket, vilket kan vara fallet, eller så handlar det helt sonika om att jag upptäckt inköpsställen som jag tidigare inte haft tillgång till. Franska Matkompaniet har nämnts tidigare och kommer med all säkerhet att nämnas igen, nog för att det inte är de billigaste varorna som finns men smakar det så osv..

Bara en till
Vad är det då som gör just dessa så bra? Bästa svaret får du genom att prova Caramels au beurre salé (kostar just nu 40kr 12st, 60kr för 20st eller 85kr för 30st) själv. Om jag ska försöka mig på en beskrivning handlar det främst om en urskön balansakt av gräddigt smör, sötsalt knäckighet samlat i en småseg mjuk karamellomfamning som ger tänderna en riktig svängom. Det som främst skiljer dessa kola från andra jag ätit är inslaget av sälta och den underbara balans som den bidrar till. Förutom detta finns det en subtil animalisk ton, eller snarare rustik känsla som spär på intrycket av riktiga råvaror.

Tills nästa gång. Då var vi där igen, en lista för att komma ihåg alla listor...

4 kommentarer: