Sidor

onsdag 4 december 2013

Handla nätvin, här kommer ett axplock..

Vad är oddsen för att befinna sig i storstan två nätvinsprovningar i rad? Ungefär lika stora som att jag ska infinna mig på någon i vår. I vilket fall är det otroligt lärorikt att få möjlighet att prova så pass mycket vin på en och samma gång, även om intrycken har en tendens att smälta in i varandra. Överlag är nivån jämn och hög, inte några riktiga hallelujamoments men å andra sidan inga floppar heller. 

Stagård Riesling Grillenparz 2012
Stagård Riesling Steinzeug 2011
Min personliga favorit denna afton och något jag absolut ska köpa mer av är Stagårds Riesling Grillenparz 2012 (199 kr hos handlavin,se), helskön doft med en fräsch krispighet, komplext driv med gott om mineral. Munkänslan är åt det fetare hållet, härlig syra som driver uttrycket och backar upp den småtropiska frukten och skapar en intagande balans som mynnar ut i en lång stenig och småfruktsyrlig eftersmak. I dagsläget mycket mer intagande än den supertajta, komplexa och småtjuriga Stagård Riesling Steinzeug 2011 (359 kr hos handlavin.se) som övertygade så på hemmaplan. Å andra sidan var denna bäst dag tre och så länge kunde jag tyvärr inte stanna.

Guy Charbaut Millésime 1er Cru 2005
En Champagne bjöds det också på, Guy Charbaut Millésime 1er Cru 2005 (314 kr hos Invinitum.com) som tyvärr kändes aningen ung och tajt. Doften var dock inbjudande, stor och homogen med mogna äpplen, lite mandarin och stenig mineral. Det är i munnen som tungskruven vrids ett varv, trots en gräddig och skön mousse blir uttrycket lite småsnårigt med syrliga Granny Smith, citrus och en pigg smaksam beska. Eftersmaken är hyfsat lång med mer syrlig frukt och mineral.

Lugiter 2008
I andra ändan av skalan kan nämnas Prioraten Lugiter 2008 (259 kr hos vintjänsten.se),varm, generös och cederkryddig. Som sitt allmänna generösa uttryck till trots upplevs pigg och alert med skön struktur.


Châteu Haut-Batailley 2009 
Påtal om skön så är Châteu Haut-Batailley 2009 (nuvarande årgång är 2012 för 239 kr hos winefinder.se) underskön. Härlig, ärlig och utsprungstypiskt modern doft med gott om både frukt och fat. Generös, solmoget rund med ståndaktig struktur. Alldeles underbar i dagsläget men kan säkert bjuda upp länge till. De bitiga runda tanninerna, den helgjutna balansen och den långa eftersmaken påminner mig om att det dricks alldeles för lite Bordeaux. 

Tills nästa gång. Nu dröjer det nog ett tag till nästa... 

3 kommentarer:

 1. Jag fastnade för Haut-Batailley 2009 för 239:- Ett kanonpris! Länken leder dock till 2012:an, så 2009:an måste ha gått direkt eller var det här ett tag sedan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för uppmärksammandet, provningen var i mitten på November så vinet måste ha tagit slut. Synd, som sagt en riktig kanon.

   Radera
 2. Jag var där och provade deras 2008 från fat och även hos Haut Bages Liberal och provade deras. Det blev att jag föredrog Haut Bages Liberal, men knappt. Jag hade gladeligen köpt 2009:orna för 239 SEK osett. Men, man kan inte hänga med jämt och överallt.

  SvaraRadera