Sidor

söndag 22 april 2012

Domaine Santa Duc Gigondas Prestige des Hautes Garrigues 2009. Allt har sin tid..

Ju mer desto bättre?
Undrar just vart han tog vägen? Den baginbox dickande ynglingen som drack mer Whiskey än vin, som köpte hem en treliters bara för att det var så smidigt, ja för att inte tala om prisvärt. Samma yngling som sedan valde viner efter AoMs fyndmässiga tabell. Lite fick han stryka på foten när flaskor blev intressantare än papp, för att inte tala om när en flaska blev två bara för att det är bra att ha en extra om tillfället gavs vid ett senare tillfälle? För att slutligen dö en stillsam död vid första köpet av fyra lika flaskor som inte skulle drickas upp omgående. Till skillnad från vad vissa tror var det inte allt för längesedan intresset skenade iväg även om det själsligt känns som en evighet sedan.

Fast det är klart, det gnisslar fortfarande till ganska rejält i plånkan när en flaska kostar lika mycket som tre paket blöjor. Men är det värt det? Långt ifrån alltid men denna gång absolut. Varför? Jo därför att, i mitt tycke, är Domaine Santa Duc Gigondas Prestige des Hautes Garrigues 2009 (nr 95093, 299 kr) en av de viktigaste anledningarna att lyfta blicken från papphyllan. Hur ska du annars få uppleva ett vin som är så inninorden gott, spännande, eggande, skepnadsändrande, turboladdat och nyanserat på samma gång. Det finns fler av samma sort, men ikväll träffar detta helt rätt för mig.

Helt underbart
Ja, ojoj. Doften är ung men ändå härligt sammansatt. Gott om mörkt röda fruter och bär, lakrits, örter och lite gummi om vartannat. En härligt mustig doft men med gott om struktur. Ja där hade något dött djur kommit och blodat ner lite också, jaså en skopa blommvatten? Ja jag säger då det.

Smaken är grym, instmickrande, krävande, mörkfruktig, småsträv, fyllig, uppiggande, köttig och len på samma gång. Munkänslan smeker gommen samtidigt som den får alla skrymsen och vrår att arbeta på högvarv. Att det finns lagringspotential råder det ingen tvekan om, men attan va gött detta är just nu.

Eftersmaken vill inte riktigt ge sig, gott om småbittra mörka bär, lakrits, småbrända örter, mer kött och röda äpplen. För att nämna några saker av vad som dröjer sig kvar. (93-94+p)

Vete tusan om inte varje sipp bjuder på en ny skepnad, trots att det är otroligt drickbart redan nu, ännu bättre lite lätt svalt och med mycket luft, blir man ständigt påmind av den pigga syran, den mustiga följdsamma frukten och de småbitiga torra tanninerna att detta med all säkerhet vinner på att väntas ut en aning.
Mycket luft
Tills nästa gång. En tvätt, dammsugning och diskmaskinsurplock innan frukost, check...

13 kommentarer:

 1. En flaska vin eller tre paket blöjor? Tja, en flaska vin låter snäppet mer spännande även om blöjor kan uppfylla en praktisk funktion.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, jo nog är det så. Handlar egentligen om att kunna köpa båda. Fast det är klart, om jag någongång måste välja är valet ganska enkelt ;)

   Radera
 2. Härligt inlägg! Tack! /C

  SvaraRadera
 3. Fantastisk bild på vinet i glaset!

  Du får börja köpa och tvätta tygblöjor istället ;)

  SvaraRadera
 4. Jag testade '06:an av sagda vin härom veckan, inte kul alls faktiskt. Grov och tillyxad med allt annat än glädje i glaset, dessutom kändes framtiden högst tveksam, de brända aromerna riskerar att dominera vinet helt om ett par år kan man tänka. Nu lär väl '09 vara rikare i frukten än '06, men man undrar ju trots ambition och extraktion.
  Har du någon djupare erfarenhet av vinet / andra årgångar provade?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, tyvärr inte av denna. Testade 07:an av tradition och den var bra mycket grövre i framtoningen, ja förutom att den var enklare på alla sätt och vis, fast ändå med en bonnig charm som jag gillade skarpt.

   I dagsläget fanns det dock inget grovt och tillyxat i denna, testade du 06:an när den var ny?

   Radera
  2. Tyvärr, det var mitt första försök med '06. Jag har mycket lite erfarenhet av Santa Duc och i princip ingen alls av Prestige des Hautes Garrigues.

   Radera
 5. Underbart! :-) Ja, ibland får man en längtan att träffa tidigare reinkarnationer av en själv! Låter som ett schysst vin. Hoppas det går framåt med the SKVs ;-) Ha det gott /Ulf

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jepp, man gör så gott man kan på egen hand :). Den var bra mycket bättre än den SD vi provade sist du var här, även om den i sin tur var bra mycket bättre än den tyska pinnen ;).

   SKVs går framåt, eller ett snett steg bakåt. Beror på vem som frågar ;)

   Ha de

   Radera
  2. Länken du hade till Systembolaget är tyvärr felaktig. Vinet finns kanske inte längre?

   Radera
  3. Nej tyvärr, det var en tillfällig lansering och försvann fortare än illa kvickt om jag inte minns fel. 2010:an är den senaste som lanserats på SB och finns kvar på hemsida men är nog också tyvärr slut.

   Mvh David

   Radera