Sidor

lördag 14 april 2012

Tedeschi "Capitel San Rocco" Ripasso 2009. Var det får lov att gå fort..

En ensam flaska..
Antiklimax, skulle få hit stockholmskisarna Fredde o Uffe samt nuvarande skånepågen mr T (vart är din blogg egentligen, vill läsa om alla italienska reliker ;)), men icke. Familj, tid, förkylning och annat världsligt gjorde sitt och ännu en gång står jag här lätt överkörd av livet. Jaja, det kommer fler tillfällen. Synd bara på alla flarror vin som står herrelösa nere i den nystädade källaren, för att inte tala om all deceniegammalt som skulle hällas i glasen. Fast det är klart, har de överlevt tretti år kanske de överlever trettiett också. Och gällande de herrelösa flaskorna, finns säkert en och annan som hittar hem, ge det lite tid bara.

Lite uppiggande är dock vinet som förgyllt några kvällar, Tedeschi "Capitel San Rocco" Ripasso 2009 (varuprov, kostar 11,50 euro hos der Wein Weber), kommer i en ny mer slimmad version av sitt bättre jag.

Varmare italienska toner absolut, lite stramare känsla jo tack. Det här är välkomnande, hemtrevligt men ändå med en viss spänning på samma gång. Något som späs på med den köttigare ton som växer fram med tiden.

Munkänslan är fyllig, smått varmfruktig och aningen åt det runda hållet. Gott om plommon, jordgubb, körsbär lätt doppade i choklad. Inte sötsliskigt utan omfamnande och trevligt rund men med en stramare ton som accentueras av den trevligt balanserade syran och de kännbara avslutande tanninerna som biter ifrån en aning.

Eftersmaken är aningen torr, sitter i ett bra tag och även där finns balansen mellan frukt och fat. (87-88p)

Det här är nog den bäst balanserade, om än möjligen även den mest strömlinjeformade, av 07, 08 och 09 som jag har provat.  Lätt, ledig och tillgänglig samtidigt som det finns struktur och tyngd. Så här vill jag ha min ripasso, generöst fylligt med ändå med stuns och balans. Bara att hälla upp, gärna en stund i förväg, luta sig tillbaka och åka med.

..fast i källaren finns det sällskap
Tills nästa gång mina herrar...

6 kommentarer:

 1. Nästa gång, ftw! :-) Då får vi hoppas på friska näsor. Fokus nu: bli frisk!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jepp, vet inte hur långt ditt virus smittar men jag börjar också känna mig lite småhängig :).

   Radera
 2. Japp, riktigt trist. Men vinerna är i tryggt förvar kan jag ana ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tryggt förvar indeed ;), äsch nästa gång har vi hunnit samla på oss ännu roligare saker :)

   Radera
  2. Finns det någon tidsplan för nästa gång?

   Radera
  3. Wish I knew, lär troligtvis bli post nedkomst som är någongång i Juni.

   Radera