Sidor

måndag 19 maj 2014

Middag med BaroloBoys..

Tydligen var det en middag som skulle till för att lusten skulle återvända, för hur kan man inte bli inspirerad av en bjudning hos chez Barolista. Bloggen har däremot blivit lite avskalad, ut med lite gammalt, ännu lite mer fokus på foton och såklart vin och mat. Och voilà, nytt försök. Stort tack för en kväll som inte glöms bort i brådrasket och ett extra stort tack till kvällens värd för en helt fantastisk upplevelse, tack!Pilgrimsmussla och puré på jordärtskocka med tryffel

J.J Prüm Wehlener Sonnenuhr Spätlese 1989

Verget Chablis 1er Cru Fourchaume och Vaillons 1996

Kalvbräss

Ceretto Bricco Rocche Barolo Brunate 1982 och 1985

Vaktelterrin

Confiterade vaktellår

Ceretto Barolo Riserva 1964, kvällens vin, ett magiskt vin

Ceretto Barolo Brunate 1964

Ceretto Bricco Rocche Barolo 1982, 1985 och 1990

Kanin, Kal Johan, parmesan, pancetta, pasta och dragon
Ceretto Bricco Rocche Barolo Brunate 88,89 och 90 Magnum


Château Latour 1931


Companhia Vinicola da Madeira Malmsey 1880
Ceretto Barolo Riserva 1964 var helt enkelt kvällens vin för mig, elegant, skir, rosor, eterisk med ett gott stänk mjölkchoklad. I munnen är det lätt, nästan lite söt frukt, balanserat med mjuka finfinkorniga tanniner och en lång slingrande eftersmak. Helt enkelt magiskt gott och satt som en smäck tillsammans med de ankfettsconfiterade vaktellåren.

Vafan säger man, gissar sent 2000 tal och den galet unga Ceretto Bricco Rocche 1990 visas upp. Sötbärig som attan, urtjusigt med en munkänsla som både är inställsam, komplex och förförande men också ung med gastkramande tanniner och precision. Lång kakaobitter eftersmak som riktigt biter sig fast i lustcentrat. Det här skulle jag vilja dricka om säg sådär 10, 20, 30 år.

Château Latour, seriöst, CHâTEAU LATOUR, vem hade kunnat ana att den cassisdoftande åldringen var en Château Latour från före andra världskriget. Ja inte jag i alla fall. 1931 var tydligen inte det bästa året för det beryktade vinet men ojojoj va härligt att få smaka. Förutom cassis fanns det lite aska, lövhög och en omedelbar drickbarhet, både glas och påfyllning försvann i ett rasande tempo.

Näst sista glaset var galet, galet koncentrerat, galet hög syra och galet gott till några väl valda chokladbitar. Hur kan det vara annat än galet när vinet är från förförra århundradet. Companhia Vinicola da Madiera Malmsey 1880 var lika gott som galet överraskande.  

Tills nästa gång. Magiskt, helt enkelt magiskt!...

Pst. Och ett stort tack för alla uppmuntrande ord, de gjorde också underverk för lusten.

Psst. Mer ingående noter hittar du här.

12 kommentarer:

 1. Trevligt att du kunde komma, David! Vilka fantastiska bilder - som vanligt! Mina noteringar kommer i morgon, tror jag.....på väg hem från en provning just nu.....:-)

  /Joakim

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkligen mycket trevligt, och tack, igen :) Väntar med spänning på dina noter, ska bli intressant att se hur du poängsatt vinerna, även om det egentligen inte spelar så stor roll i sammanhanget :)

   /David

   Radera
  2. Nu är mina noteringar uppe! :-) Och planerar nästa middag...:-)

   Radera
  3. Härligt, haha det är klart du gör! Själv försöker jag få tag på flaskor med ålder. Vin blir tydligen aldrig för gammalt :)

   Radera
 2. Gött att få ett Svenssons inlägg.
  Välj nu den nivå, intensitet eller vad du vill, bara vi får några goa bilder då och då!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stort tack J-C, verkligen uppmuntrande ord!

   Radera
 3. Underbart återberättat! Kul att du är igång igen! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!! Det tycker jag med, nu kan jag dessutom öppna "the mystery bottle" med gott samvete ;)

   Radera
  2. You go ahead! ;) Förslagsvis över ett par dagar, misstänker att den behöver lite tid att blomma ut. Have fun! :)

   Radera
 4. Fantastiskt vackra bilder, Svenssonmakaren! En eloge. Och ja, håller med, som vanligt, ett ypperligt evenemang hos Chez Barolista. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tusen tack!! Och verkligen roligt att träffas och avnjuta detta tillsammans. Kan verkligen tänka mig att ni har haft och kommer att ha flera provningar i denna kaliber, livet kan helt klart vara sämre :)

   Radera