Sidor

tisdag 4 september 2012

Tenuta dell'Ornellaia Le Volte 2010 och fläskkotlett i variantion. Det var mig en segdragen snuva..

Provat med jordnötssås..
och bacon..
tunt skivat..
med ärtor..
inte ens med ankfettssimmande potatis
Äsch jag kapitulerar, hur jag än vrider och vänder på kotletten, och lite på mig det har jag gjort, tycker jag fortfarande inte vidare värst om den samme. Övriga familjen loves it, så jag får nog krypa till korset ännu en gång och tillstå att det är inte fel på er utan på mig. Men, men, inget ont som inte har något gott med sig, många kotlettrecept har det blivit, och de flesta har blivit saftiga och goa. Vad är det då jag har emot den bastanta köttabiten? Just det, så köttig och bastant utan en tillstymelse till fett, tråkigt är bara förnamnet.

Tänker inte gå in på detaljer utan bjuder på lite bilder av kotlettvariationerna som passerat, om ni undrar över något mer specifikt får ni fråga. Kommer med all sannolikhet dyka upp något till kotlettaktigt då frysen fortfarande ståtar med flera kilo, hur det gick till? Fråga mig inte..

men ett glas rött..
Så kommer kärnfrågan, vad dricks till? Kan medge att det mestadels blivit vatten på sistone men till någon av de gräddigare varianterna funkar ett, eller två glas, Le Volte 2010 (nr 32472, 159 kr) alldeles utmärkt. Årets upplaga upplever jag som något stramare än den föregående, fortfarande får man en ordentlig mörk fruktpuss, lite violpastill, stramt och nyanserat på bästa generösa Italienska välgjorda manéer. Munkänslan snuddar på väl återhållet men fungerar förträffligt till maten där syror, stram frukt och trä arbetar på högvarv med kött och grädde. Eftersmaken är dessutom förefömligt lång men även dem stramt hållen trots fruktiga inslag. (87-88p)

Men den riktiga toppen uteblir, generositeten och den omedelbara charmen som jag upplevde i 09:an uteblir också. Vad som däremot bjuds är en stram och nyanserad version som säkerligen levererar mer efter ett, eller varför inte tre år i källaren.

är aldrig fel
Tänk att jag överlevde även denna gång, fast det är klart, den riktiga jagtrorjagdöravvärldenskarlförkylning uteblev. Eller kan det vara så att tre barn, jobb och allmänna förpliktelser har en mildrande effekt? Konstigt det där.

Tills nästa gång. Återstår att testa Thé och panerat...

14 kommentarer:

 1. Alltid intressant läsning vare sig det handlar om mat eller vin. Bilderna är som vanligt en njutning i sig.
  Jag var i Malmö i helgen och tittade på trav. Åt en god lammrätt och beställde en Le Volte. Jag hoppades på 2009, men det blev 2010. Minns jag rätt så hade vi ett åsiktsbyte om 09:an för ungefär ett år sedan. Jag upplevde nog 09:an lite mer otillgänglig än vad du gjorde. 2010:an tycker jag är på samma nivå. Den fungerade bra till maten, men på egen hand alltför otillgänglig. Jag ska köpa ett par och stoppa i källaren, där de ska få ligga till sig i två/tre år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för beröm, det värmer verkligen nu när man är satt på läktaren i vinbloggsfären ;)

   Ja nog hade vi lite meningsskiljaktigheter med 09:an, kan ju ha varit en snabbt utvecklad flaska jag fått tag på. Köpte faktiskt aldrig några fler så jag kommer aldrig få veta heller. 10:an har jag lagt in några av i källaren, och precis. Bra till mat men något för otillgänglig annars även om den utvecklades sig positiv över några dagar. Hursom är det en stabil rackare, Le Volten överlag alltså. Vi får höras igen när 11:an är på hyllan ;). För att inte tala om hur 1:a och 2:a vinet beter sig, men det får vi ta i egen person, eller hur?

   Radera
  2. Kan bara instämma. Vi får avvakta ett bra tillfälle!

   J-C

   Radera
 2. Nice, men jag kan hålla med om fläsk, kan bli lite torrt, verkar som du gjorde en rejäl bit... kanske kan du piffa resterna till den pulled-pork style? Kanske svårt att dra isär köttet men finhacka/dra/mosa lite så:

  http://taffel.se/recept/pulled-pork-langstekt-karre-som-i-amerikanska-sodern

  Efter 2 korkade Le Volte's på raken la jag ned men håller med till fullo när de är friska!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja se där, den varianten har jag inte provat. Lät dessutom syndigt gott.

   Trist med kork, vin ska ju smaka vin ;).

   Radera
 3. Tycker kotlett är ganska så trist jag också. Men tjocka dubbelpanerade skivor blev det ofta när jag var liten, minns det som väldigt gott!

  På senare år har jag ibland köpt helt kotlettbit med fettkappa och ben och kört långsamt i ugnen men godaste var kotlett från Linderödssvin som jag grillade i somras, kostar som amerikansk högrev och är väl kanske inte direkt prisvärt. Men gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, panerat torde funka. Återkommer säkerligen med det framöver.

   Linderödssvin har jag aldrig provat, kostar det som amerikansk högrev väljer jag det sistnämnda alla dar i veckan. :)

   Btw, Har hämtat ut din amerikanska rekommendation. Lite mkt nu men jag filar på en kombination av saftig burgare och densamme. Återkommer även här senare i frågan.

   Radera
 4. Hehe, det var länge sedan man åt fläskkotlett! Kan bli en hel del segt... :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. En hel del, och även utan segandet så blir det trökigt :)

   Radera
 5. Håller med wctc-Fredrik. Provade det dragna(?) fläsket. Lite av en favorit här hemma även om vi bara hunnit laga det två gånger. Se bara till att det är karré, kotlett blir inte lika bra. Annars får du prova klassisk dansk fläskesteg :)

  Tack för ytterligare ett bra inlägg förresten. Blir lite sugen på att lägga undan några flarror, men det får vänta. Var lite för mycket kul på nyhetssläppet ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hm, jaja det ska testas, karréstyle ;) Det där danska låter farligt..

   Tack för beröm, värmer som sagt riktigt gott. Får man fråga vad som slank ner i VoV kassen? Själv hade jag redan spräckt budgeten med Keller Riesling från Atom, fast det är klart. Någon flaska Château Bouscassé Vieilles Vignes fick det bli. Men nu är det STOP ;)

   Radera
  2. Överdrev kanske lite. Hade lite beställda flaskor att hämta plus någon sydfransos som slank ner. Ska dock bort bolaget imorgon och hämta några soffocone. Ett "knullvin" kan man ju bara inte gå miste om ;)

   Radera
  3. Soffocone = felatio och inte mitt ngt mer ekivoka ord ;)

   Radera
  4. Haha, ne det kan man ju inte gå miste om. Varken det ena eller det andra ;)

   Radera