Sidor

lördag 29 september 2012

Loch Lomond 17 Years o Appleton Estate Extra 12 Years. Frisk, tills vidare..

Viss skillnad i mängd och innehåll
Uscha, vilken pina det är när näsan är inte släpper igenom ett uns doft. Fast det är klart, när den väl gör det blir det desto roligare. Av de kommande elva rom- och whiskynyheterna som släpps den 1 Oktober har jag smakat hälften, vilket någonstans måste vara ett omedvetet personbästa. Den största besvikelsen var den 18 åriga Laphroaigen, hade helt enkelt förväntat mig mycket mer men det är som att tiden slipat bort personlighet och bångstyrighet som jag gillar i de yngre buteljeringarna.

Highlander
Ne, då gillade jag Loch Lomond 17 Years (varuprov, släpps 1:a Oktober, nr 464, 529 kr) desto mer. En förhållandevis mild rökig doft med väl avvägd citrus/tropisk frukt och färskt trä. Beståndsdelarna är härligt integrerade och ger ett solitt intryck. Munkänslan har ett aning sött anslag, fyllig, bastant, med en fyllig blötare rökighet. Överlag är känslan frisk och helheten har en övertygande tyngd. Eftersmaken sitter i riktigt länge med torv, rök och hyggligt ungt trä och frukt.

Det här gillar jag, en humant prissatt rökig sak med tillräckligt ålder för att inte upplevas som allt för enkel och stickig. Riktigt bra rent av och ett bra alternativ om du tröttnat på rökbomberna från Islay, den grövsta generalisering i mannaminne jag vet, men ändå.

Jamaica man
Tycker du att Whiskey kan bli aningen för starkt, krävande eller om du har sällskap som föredrar sötare saker kan Appleton Estate Extra 12 Years (varuprov, släpps den 1:a Oktober, nr 517, 369 kr) vara ett alternativ. Här kommer ett lass med söta gosaker, doften formligen osar av desertbord, torkad tropisk frukt, vanilj och en angenäm ton av målarpyts.Smaken följder upp med ett lass sötma, bra integrerad alkohol och ett komplexare ton av trä och kryddtoner. Eftersmaken klingar av hyfsat fort men lämnar en småsöt, mjuk känsla.

Personligen tycker jag att det blir aningen sött, nog för att det finns struktur och komplexare toner som lockar men det här blir i mesta laget. Om man som jag vill ha ett sötare komplement till whisky och cognac då tycker jag att man hittar ett personligare och bättre alternativ i Diplomático Reserva Exclusiva 12 Años (nr 356, 435 kr)

Tills nästa gång. Dags att damma av korkskruven...

2 kommentarer:

 1. Aha, kul med lite spritnoteringar! Själv kör jag Yamazaki och Bombay, samt Ambassadoren (dock inte inhandlad ännu...). Ha en skön helg! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, roligt att du gillar :). Svårt det där med vad man kör, lite beroende på tillfällig smak. Personligen är jag på jakt efter Armagnac, min 71:a börjar ta slut. ;)

   Gaah, jo den där Ambassadoren, yummy ;)

   Radera