Sidor

tisdag 20 december 2011

Julens ost, en av dem..

Hushållets ost i juletid
Traditioner, tyngd av dess innebörd, lättad av kontinuitet. Ibland är det trevligt att ha vissa återkommande fixar att ta till. Stod i affären och läste, ost, på den livsnödvändiga komihågannarsglömmerdualltlistan. Då slog det mig, osten ligger ju redan hemma och lurar. Osten, och då menar jag inte resterna av den allt mer skitliknande bit som en gång stolt delade hemmet i två världar, utan minilagret av Arlas hushållsvariant som efter ett års källarsvettande har intagit formen av en vardagsdelikatess.

Vadå, så du?? Jo, köp en, gärna fler, hushållsostar á två kilo lägg på ett svalt ställe och glöm dem till nästkommande juletid. Se för bövelen till att spara plasten på annars blir det lika säkert som att julen kommer igen ett misslyckat lagringsförsök. Om man ska vara petig kan du leta efter ostar som är platta i botten och toppen för att minnimera risken att de jäser innifrån  När tiden känns rätt, sprätta plasten torka av och svep in i en passande handduk och servera.

Vad får jag då? Du får en unik, förutsatt att inte någon annan i släkt eller bekantskap gör lika, välsmakande och mängdmässigt passande högtidsost. Och allt detta från den så billiga ointetsägande hushållsvarianten.

Hur smakar då denna lättsamma, unika och hemmalagrade ost? Gött! För att gå in på detaljer, så har osten svettats ut en del vätska så den är kompaktare och sprödare än ursprunget. En lätt nötighet, mer koncentrerad med aningen mer sälta. Det finns, och här kommer det unika in, en viss variation från ost till ost men årets variant har en lätt touch av brödighet, beror säkerligen på koursprung mer än något annat.

Vad passar det till? Allt! från tjocka skivor på allehanda julorienterat bröd till den mer intetsägande franska mackan. Men framförallt gör det sig utmärkt till en lätt, medelfyllig skumpa.
Något till nyår kanske?
Tills nästa gång. Tydligen var inte alla klapparna klara...

Pst. Måste fixa logistiken men i år har jag gett mig katten på att ostfredde ska få sig en bit. Om inte, vet du vads som bjuds om du masar dig upp mot dalaregionen kan tillochmed slänga in lite bubbel.

11 kommentarer:

 1. Fasen va nice, jag betalar frakten... hinner innan lördag? ;)

  Mollydookers?

  SvaraRadera
 2. Jo jag har tänkt tanken, men det känns lite vanskligt om man ska frakta med posten, vet inte hur många tempvariationer den kan stå ut med..

  Kanske skulle ta med mig en bit i Feb, hinner ju lagras lite till också..

  Haha, var det liiite för mycket?? :)

  SvaraRadera
 3. Kul! Jag gjorde själv likadant med en (hel) Kvibilles Cheddar, som jag tänker dra väven av nu i jul. Den har fått bo i vinförrådet större delen av året, förutom juli och augusti då den låg i kylen. Nu har hoppet om framgång ökat markant. Tack för det!

  SvaraRadera
 4. Riktigt stencoolt experiment! Ja, spara till februari - that's an order! :-)

  SvaraRadera
 5. Roligt att höra Gout, väntar på rapport!

  Två kilo ost is coming up, eller blir det down? ;)

  SvaraRadera
 6. Bäste efter datum att föreslå till Arla? :)

  P.

  SvaraRadera
 7. @Kayaker, det är det som är tjusningen med mängden, räcker åt många. Gör plats i kalendern i Februari, då kommer osten till Sthlm :)..

  @P, Haha ja det vore nåt :)

  SvaraRadera
 8. Jag brukar göra en del storinköp av ost och då blir det naturligt så att en del av osten får ligga till sig några månader extra. Det är sällan någon nackdel. :-)
  T.o.m. Fetaost blir tydligt bättre om den får ligga några månader extra efter bäst-föredatumet.

  Februari? Tja, det kan kanske funka om jag inte är på annan ort och åker skidor.

  SvaraRadera
 9. Ja, så kan det nog vara. Problemet som jag upplevt är att det ofta jäser. Fast det kanske snarare handlar om öppnade förpackningar som glöms :).

  Vi får se om våra spår möts då :)

  SvaraRadera
 10. Ohoj, här kommer rapporten:

  http://goutvin.blogspot.com/2011/12/jag-gillar-inte-port.html

  SvaraRadera