Sidor

tisdag 27 december 2011

Post julhelg..

Något ortodoxt kanske men jag tillhör inte julens ivrigaste anhängare, för mycket måsten, aningen för stort fokus på det materiella och alldeles för lite julklappar åt mig. Skämt o sido, har inte riktigt lärt mig att uppskatta högtidernas moder. Årets julkväll blev dock lite i kortaste laget även för mig, en uttragen nattning och ett tidigt nattskräckscenario satte punkt på kvällen precis efter famlijens julklappsspel.

Förutom ovan nämnda är julhelgens största behållning alla kategorier gemenskapen och samvaron som ledighet, mycket mat o dryck och allmän generositet skapar. En oslagbar kombo där delarnas samverkan skapar helheten. Kulinariskt fungerar det tyvärr inte lika, delarna av allt som trängs på tallriken blir ett sammelsurium av smaker som oavsett varje smaks förträfflighet bildar en fet, mäktig kompott som trängs och sedermera kulminerar i något som endast kan liknas vid vällingsvimma. Fast samtidigt, vad vore julen utan att känna mättnad ända ut i sidorna?

I år, dryckesansvarig och allt, gjorde jag ett försök att föra in lite nymodigheter i familjen. Två utmanare, eller snarare alternativ presenterades. Kan väl knappast säga att de mottogs med ivriga hejjarop, ok kan nog medge att det bara var jag som uppskattade alternativen men det var gott nog för mig.

Nu var det jul
Först ut var komplementet till eftermiddagens glögg, Madeira. Har skrivit om Madeiran från Justino Henriques förrut. Madeira, förrutom att vara en förträfflig dryck håller den för att stå öppnad länge. Vissa varianter längre än andra men på den dryga månad som denna stått öppen hade det tillkommit en smygande pikant syrlighet som bara balanserade upp sötman något ytterliggare. Trots att jag klagade på lite brist av komplexitet slår det Blossas årgångsglögg med hästlängder. Till hemmagjort godis var det riktigt trevligt även om det var klart bäst till kakorna fyllda med mandelmassa.

Till julbordets många smaker brukar det bli snaps och något typ av "julöl". Ja, vad passar egentligen bättre till rökt lax, jansson, köttbullar, körvar, patéer och allehanda röror? Inget? Jo, nog är det bra allt men helt ärligt tycker jag att alla kryddor i ölen kan bli något för "tunga". Vad har då alla dessa maträtter gemensamt? Nja möjligen inte så mycket men två komponenter som det finns gott om är salt och fett. Något för att balansera upp dessa två inslag och som dessutom inte tar "överhand" med sin egen smak. Varför inte lite bubbel? Något smårund, bubbligt med en pigg syra som kan skära genom den fetaste av maträtter.

Nästa år igen?
Champagne Heidsieck Monopole (kan fås för 249 kr hos THW) passade riktigt bra med sitt fräscha men ändå smårunda uttryck. En Champagne i den lättare klassen som ändå har en nett rund ton trots epitetet extra dry. Förutom främst citrusfrukt ackompanjerad av gula syrliga äpplen fanns en ton av honung och brioche som utmynnade i en hyfsat lång eftersmak. Ok att det inte helt och hållet lyfter varje smak på julbordet men jag tyckte att det var ett riktigt bra alternativ. Se bara upp för sillen, något som jag överlag brukar pga av dess något tråkiga inverkan på magen, här kan det skära sig rejält.


Juldag och en fantalastisk kalkon, Roagnas Langhe Rosso 2004 (nr 75237, 199 kr) var inte lika bra. Något sluten och lite småsnipig, kan vara maten som var något mäktig eller att min ihållande nästäppa slog till igen men detta var nog det sämsta från Roagna som jag har inmundigat, en obloggad Barbera 06:a inräkant. Trots det är det fortfarande riktigt bra, syrliga körsbär, mogna mulligare toner och en rustik personlighet som gör att jag direkt tänker Roagna. Flaskan försvann till maten vilket på sätt och vis var synd, hade gärna provat en skvätt dan efter.

Helgens höjdpunkt, inte helt utan inverkan av ovan intag, var annandagens pasta med Fratelli Revellos Dolcetto 2009 (kan fås för ynka 89 kr här). Inga storheter i sig men tillsammans, smack rakt in i tjurens öga.

Tills nästa gång. Ännu är inte året slut...

7 kommentarer:

 1. God fortsättning! Allt låter som en ganska trevlig helg ändå ;)
  Fast Roagnas LR 2004 var nog en off flaska - min var helt sagolikt bra. Iofs bäst 3:e dagen. Härligt att höra att Revello levererar - dolcetto is the shit till pasta :)

  Ses snart!

  Ps. Kanske dags att börja blogga igen ;)

  SvaraRadera
 2. Tack det samma..

  Jo jag misstänkte det, synd att den rackaren är slut men det kanske kommer in fler..
  Ja, dolcetton var din förtjänst, behöver nog fylla på Revello förrådet. En annan hade ju inte tid att köpa något sist ;)..

  Ska bli riktigt gött att ändra Feb, cant wait! :)

  JAMENHALLÅ, var är bloggandet??? Just do it!

  SvaraRadera
 3. God fortsättning!!! Champagne till julbordet, det var vågat! ;-) Fast till allt det feta borde det funka bra? Sedan är det nog lite som så att julöl funkar mest i egen majestät - champagne till körven och julölen till reflekterandet! :-) Ha det gott! /Ulf

  SvaraRadera
 4. Tack det samma!

  Haha omvända världen, Champagne till körven och julöl till reflekterandet ;).. Men jo, det ligger något i det.

  Just ni funderar jag på vilket som är det perfekta mellandagsvinet, jag tänker rött mustigt med gott om karaktär ;)..

  Ha det riktigt gött, så hörs vi snart..

  SvaraRadera
 5. Heidsieck!
  Synnerligen litterärt val... Vanity Fair, John Galsworthy:

  "Swithin often asked him with profound vexation. "Why don't you join the 'Polyglot'? You can't get a wine like our Heidsieck under twenty shillin' a bottle anywhere in London;" and, dropping his voice, he added: "There's only five hundred dozen left. I drink it every night of my life."

  SvaraRadera
 6. Sorry, begriper inte varför jag tryckte in Vanity Fair när det är "The Forsythe Saga".

  SvaraRadera
 7. Jamen tänka sig, härliga rader, utan att dessutom ha en aning om det.. Usch det är så jag skäms :)..

  SvaraRadera