Sidor

onsdag 7 december 2011

Guigal Côtes-du-Rhône 2005. 301..

Bild 653
Ups, det går fort när man har roligt. Gjorde tidigare en kort notis om att det sakteliga började närma sig 300 inlägg. Och se där, så var det passerat. Istället för att göra en kort historia lång konstaterar jag glatt att det aldrig har varit lika roligt, lika berikande, lika intressant, lika utmanande, lika osv.. Det är helt enkelt j'vligt roligt att få ta del av och få delge sin betraktelser hur amatörmässiga de än må vara. Fast roligast måste nog vara kontakten med likasinnade, oliksinnade och allmänna galningar som detta skrivande har gett upphov till.

Fast det är klart, utan huvudfigur nummer ett, vinet skulle jag aldrig fortsätta. Först ut våren 2009 var Guigals Côtes-du-Rhône 2005 (nr 2011, då 99 kr nu 99 kr, då 2005 nu 2007) . En trotjänare på bolis med över tremiljoner producerade buteljer. Flera röster om lovande utveckling och klar plats i alla begynnande vinkällare. Klart jag köpte på mig, men sedan försvann det i mängden av alla andra "mer intressanta" inköp. Varför? Det här är ju riktigt bra grejjor.

anno 2005
Det är en stor härlig doft med mörka lite småspolerade bär, mustiga örter, aningen chark, lite gammalt trä, enbär och salmiak. En helfransk inbjudande doft där primärfrukten fått gett vika och mognaden har tagit plats. En riktigt härlig snigg måste jag medge. Med luft tillkommer mer mognadstoner som likör och läder.


Munkänslan är åt det slankare hållet, eller? Ja jäklars nog är det ovanligt fylligt för att vara slankt? frukten är småspritig med härligt integrerade mörkare toner som drar något åt källartrakten. Har dock inte riktigt kommit till undervegetationstadiet ännu, franska örter mot oreganohållet, en touch salmiak, en släng åldrande träslag. En pikant syra gör sig direkt påmind och uttrycket balanserar på småbitterhetens rand utan att för den delen tippa över. Tanninerna har i stort sett helt gått in i härligheten och gör sig endast påmind med ett småtorrt avslut.
Eftersmaken är torr men ändå fruktigt bärig, lång och småstram med örtiga inslag.. Röda äppelskal dröjer sig kvar längst. (89-90p)

Men nu så, det här var annat än bloggens första post. Jag vet att jag gillade detta då men nu känns det tamejtusan så bra det kan bli. Mums.

Tills nästa gång. Tack alla som läser, extra tack till er som lämnar en kommentar eller två. Fett nice helt enkelt...

4 kommentarer:

 1. Ah, grattis! :-) Det var länge sedan jag drack Guigals CDR men förr i tiden var det ett ständigt inköp. Jag vill minnas att mitt första inlägg inte direkt handlade om något vin, hehe... Vi ser fram emot nästa 300! :-) /Ulf

  SvaraRadera
 2. Ja, vad säger man? Grattis!? Keep up the good work. Får man komma och gå i fotoskola hos dig?
  /Gustav

  SvaraRadera
 3. Tack Ulf, ja nog var det ett schyst tjut allt. 300 till, tanken känns svindlande, eller kanske berusande ;)

  Haha, tack, tror jag ;). Bara att komma förbi om du irrar upp dig till Gästrikeskogarna. Ska nog kunna skramla fram ett glas vin o skölja ner alla "råd" med :)

  SvaraRadera
 4. Hör väl inte direkt till vanligheterna att jag har "vägarna förbi" Gästrikland, men skulle jag ha det så låter det som en plan :)

  SvaraRadera