Sidor

torsdag 1 december 2011

Madeira Justino Henriques Old Reserve Fine Rich 10 Years Old. Den kom och gick..

En gång per år blir det s/v
Passerat första advent, första snön kom och är så sakteliga påväg bort. Snart äntrar vi månaden fylld av ljus, lussekatter, hemmakvällar och paketångest. Även den månad som jag återkommande kommer på mig själv med att längta efter något småsött, småstarkt och småspännande. Undrar om det är månaden, analkanade högtid eller bara det faktum att vi har som mörkast denna tid. Spelar mindre roll, bara att följa med sinnestämningen och korka upp. Personligen tycker jag inte att glögg passar in på ovannämnda epitet, visserligen dricker jag det stundtals om kylan och sällskapet är det rätta men speciellt intresseväckande och fantasieggande kan nog ingen beskylla det för. Nej istället får det bli en smutt port, andligt Eiswein, åldrig malt eller rent av en skvätt sherry. I år blir dock första, och möjligen enda, bekantskap en Madeira. Madeira, ett fantastiskt vin som kräver att nämnas både en och två gånger. Oavsett om du är intresserad eller ej, allas vår maestro på området har en gedigen kunskapsbank. Ta en titt vet ja..

Madeira Justino Henriques Old Reserve Fine Rich 10 Years Old är doce, alltså sötast i en serie av fyra 10åriga blandningar från Justino's. De andra är seco, meio seco, meio doce, från torr till söt med andra ord. Jag har inte en aning om vad som väntar, desto mer spännande.. Mer om producenten/buteljeraren hittar du här.

Sweeet
Doften är söt och mättad, med bränt socker, romrussin och lite rostade mandlar.Just ja lite fikon är det nog också. Inte det mest komplexa men skönt inställsam med alla dofter sammanvävda.


Smaken är såklart söt men det som lyfter denna dryck i jämförelse med många andra sötingar som jag provat är att det finns en pikant upplyftande syra som balanserar upp, och så även här. Doftintrycken går igen i smaken som dessutom är harmonisk, följsam och en efterrätt i sig.


Eftersmaken är lite dov och faktiskt inte särskilt lång med söta drag och en liten touch av mandel, fikon och romrussin. (87-88p)

Det jag saknar är bristen på komplexitet och fantasieggande attribut. Det är och förblir dock ett riktigt gott glas och med något sötnötinnehållande till så blir det säkerligen klockrent. Får nog bege mig ut på jakt efter något mer, fast det är klart en hel flaska räcker läänge.

Tills nästa gång. Nu väntar inspektion.

7 kommentarer:

 1. Jag har en hel del poster att skriva om Justino's. Det har bara inte blivit av för jag är mest fascinerad av deras äldre viner och inte deras viner efter millenieskiftet. Nu har mkt hänt här så om ett decennium eller två så har även de äldre inventarier. Tyvärr tog de ett för Madeira ovanligt beslut och körde mindre ekfat med hårdare rostning vilket inte är min kopp. Med tiden så lär de dock avge mindre ekkaraktär och då lär en del hända förhoppningsvis. Duktig vinmakare har de. Justino's står för nästan hälften av produktionen på ön och nyligen har de blivit en del av Henriques & Henriques. Eller rättare sagt, Martinique (fransmän) har köpt en del av H&H också (redan delägare i Justino's) och mkt kommer nu slås samman. Ska bli spännande att se. Samtidigt som jag tror det är bra för Justino's är jag rädd för utvecklingen och att ett så anrikt företag som H&H ska glömma bort sitt arv. Men det här är Madeira; det är svårt att överleva om man inte är sjätte-sjunde generationen som sitter på inventarier helt tillbaka på 1800-talet (läs Pereira d'Oliveira).

  Det här är främst Tinta Negra och en del Complexa. Du får inte den rasiga karaktär och fina distinkta syra som i viner på de mer ansedda druvorna. Inte hos Justino's iaf.

  Hursom, härligt att se du skriver om Madeira David!

  MVH

  Niklas

  SvaraRadera
 2. Tack Niklas, jag hade en massa frågor och du besvarade de flesta. Ville inte såga detta helt och hållet men nog saknas det mycket för att kvala in som riktigt bra. Framför allt syran, som trots att det fans där inte alls var lika distinkt som jag vet att den kan vara.

  Men tack ännu en gång, nästa gång kanske jag lyckas pricka något riktigt bra. :)

  SvaraRadera
 3. Försök få tag på Vinhos Barbeito. Tror deras syrastinna stil skulle passa dig mycket bättre.

  Bolaget har just nu fått in en femårig Bual från H.M. Borges. Säljs under ett av deras andra namn (Goncalves) men den är från Borges. Prova den. Misstänker att man blandat i en del äldre vin i denna för den har en fin intnsitet och mognad för en femåring. Utan tvekan ett betydligt bättre vin än den du provat ovan...

  SvaraRadera
 4. Jo så kan det säkert vara.

  Ska lägga vantarna på den nästa gång jag åker till "stan". Tack ännu en gång för tips.

  SvaraRadera
 5. Du har ju fått sörpla Barbeito Ulf. Hemma hos dig hade jag med en 2000 Malvasia och även The Rare Wine Co's Savannah om jag minns rätt...

  Och vem vet vad som kanske väntar i Februari, vid nästa drabbning.

  N

  SvaraRadera
 6. Hehe, de vinerna gjorde ett mycket stort intryck då! Sedan har jag varit på väg att inhandla själv men det har inte blivit av. Men det ska det bli ändring på.

  Det ser vi fram emot! :-)

  /Ulf

  SvaraRadera