Sidor

måndag 2 april 2012

Côtes du Jura Chardonnay 2008 & lite Massé Brut. Vart tog den vägen?..

En liten solglimt letade sig fram
Skulle vi inte ha vår? Jag trodde att vi hade enats om det. Tydligen ville herr Bore inte släppa greppet, fast i ärlighetens namn är det något förtroendeingivande i att det som ligger kvar på marken är runda korn och inte ett homogent täcke. Vi är oundvikligt påväg åt rätt håll. Varför inte hjälpa våren lite på traven, eller som i detta fall tvinga sig på den lite. Fick en påmindelse om att det brukas släppa vin från Jura, så här på senvinterkanten. Samma sak i år, om du hade glömt smaken och doften av våt hund, misströsta ej. Här kommer årets rapport.
Årets (d)jura vin
Fast det är klart, så osande är inte årets upplaga, men likväl är Côtes du Jura Chardonnay 2008 (nr 95062, 99 kr) riktigt bra.

Musselspa, våt ylle, gula äpplen, nötter och lite citrus. Doften är egen, som sig bör, men ändå ganska återhållen, ung och inbjudande i en läskande, relativt lätt stil.

Smaken är som en frisk fläkt, gott om syrlig syra, gula mogna äpplen, lite yllekänsla och aningen saltstängta musslor. Lägg till en liten fetare ton och en trevligt citrustvist med en pikant släng av beska på slutet

Eftersmaken tonar ner ganska snabt men ringlar istället kvar bra länge med ihållande citrus, lite skaldjur och mer gula äpplen. (87-88p)

Jovars, det här är också Chardonnay. Personligt, men ändå lätt i stilen. Finns såklart både lite ylle och oxidativa inslag men mycket mindre än förra årets besök. Kan bara hålla med Gôut, inget för källaren men full njutning hela sommaren utlovas. Känns som ett till givet sommarvin, om du gillar stilen alltså.

Fasligt gott
Men vänta nu, lägg på lite Comté, ringla på lite honung och en dos Spianata Calabra och du hamnar i himmelriket. Det här var helt enkelt skitbra. Glaset med det lätta vårruset försvinner och en varning är på sin plats. Tänker du bjuda på nämnda combo, se för bövelen till att bunkra rejält, för det här var sannerligen försvinnande gott.

Kvalitets tid
Annars har helgen också bjudit på barnfri kväll, flera timmars meckande med Ikeamöbler, räkbakelse och bubbel.  Det är skönt att ha några stabila bubbel som kan ryckas från hyllan i närmaste butik och som dessutom levererar i stort sett samma utdelning varje gång till en relativt låg peng. Massé Brut (nr 7865, 209 kr) är mitt val när det kommer till något lätt, porlande, med tydlig äppelcitrus, svung i syra men ändå med en viss mineralton. (85-86p) Aldrig stort men aldrig besviken.
Päronmat
Sist, men inte minst lite matjoxande till päronen som har, förutom helgens vaktande, sin obligatoriska måndagsdustning, vad skulle vi göra utan er.

Tills nästa gång. Ännu en ensam måndag, men nu finns det kaffe iallafall...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar