Sidor

tisdag 4 januari 2011

Les Verrieres Clos des Soutyères 2006. Spontant är bra..

Lurad? Gärna om det smakar så här.
Ibland fattar jag inte hur de gör, eller så fattar jag alldeles utmärkt men det är så lockande lätt att gå i den ena fällan efter den andra.
Vad jag menar? Vinhandlare som vädjar till en blandning mellan:
- Det här är för bra för att vara sant
- Det här är speciellt just nu, passa på innan det tar slut.
- Andra likasinnade som dig tycker att det här är det bästa som de har druckit på länge
osv.. listan kan göras lång men fakta kvarstår. De lyckas pricka min vinköparnerv alldeles för bra.

Men med handen på hjärtat, är det så himla fel? När de flesta viner som rekommenderas på detta sätt är :
1) Förhållandevis billiga
2) De som tycker att det är bra brukar veta vad de pratar om.
3) Vinerna är faktiskt så JÄVLA bra som de påstår.

Nej jag låter mig gärna luras, mer lur tack. Les Verrieres Clos des Soutyères 2006 var ett sådant vin.

Inledningsvis kommer frukten i andra hand, nu är det framförallt järn och lite blod som dominerar. Efter lite luft är det istället frukten som spelar första fiol. Det är en stor, småstram och inbjudande varmblodig doft med ett stänk örter. Vissa liknelser med bättre Côtes-du-Rhône eller rent av Ch9dP. Utan att för den delen kännas stöpt i mainstreamen.


Smaken är härligt läskande, aningen sött anslag men på intet sätt störande, med en skön drickbarhet. Det ringlar en bäck någonstans i munnen och frukten följer med och driver på i stil som bästa vallhund. Jäklar vad gott detta är, det finns något inställsamt som ändå inte blir tråkig utan bara omedelbart lättgillat.  


Avslutet är hyfsat långt med den porlande känslan som består tillsammans med lite örter, salmiak och vinbär/hallon.


Om man letar efter något direkt drickbart men inte på något sätt tråkigt eller strömlinjeformat så har du hittat rätt. Allting ska inte behöva ligga till sig i källaren även om jag för det mesta må plädera för det. Om det finns något som drar ner så är det möjligen en liten brist på komplexitet och en liten ton av smörkola i doften men det tycker jag uppvägs av dess charm. (90 p)  


Döm av min förvåning när jag:
1) Märker att det inte är slut utan finns kvar i BS.
2) 05:an finns också, dessutom en 10:a billigare.
3) Mitt finger darrar lite när jag lägger en beställning på 05:an..

Billigt vin har också provat 06:an, är det någon som provat 05:an? Om jag inte missminner mig helt så var det 04:an som fick Garyvee att jubla..

Tills nästa gång. Du skall inte förakta impulser, de leda dig i fördärvet men på ett bra sätt...

11 kommentarer:

 1. Så kul att det smakade. 05:an är förmodligen inget dumt köp om man gillar stilen. Själv håller jag så smått på att tröttna men det handlar nog mer om mig än om vinet.

  SvaraRadera
 2. Det här låter ju riktigt trevligt. Även jag följde impulsen och köpte en låda, men har kvar nöjet att prova. Det här påskyndar processen.

  SvaraRadera
 3. @Ingvar, Förstår vad du menar. Blev faktiskt ingen mer beställning igår. Känns som att de flaskor som finns kvar i källaren får räcka. Finns så mycket annat att utforska och egentligen vill jag ha lite mer karaktär och lagringspotential. Samtidigt är det härligt att ha lite bredd i källaren.

  @Herren, prova gärna. Oavsett smak så kommer man inte ifrån att det är härliga grejor som absolut tåls att köpa i sexpack. Ska bli intressant att se om du kan hålla fingrarna borta, för samtidigt som det känns fantastiskt drickbart nu skulle jag gärna se hur detta utvecklas. Personligen misstänker jag att resterande flaskor ryker tämligen omgående, fast vem vet.

  SvaraRadera
 4. Jag har nyss hittat hit, men redan lagt några beställningar på SB. Det här inlägget genererar ytterligare en ;)

  SvaraRadera
 5. Tyckte den var överekad ja.

  P.

  SvaraRadera
 6. @Skrot. Välkommen, jo vist finns det gott om spännande saker i beställningssortimentet. Hoppas att du blir nöjd med denna :)

  @P. Jo nog kan det ligga något i det men personligen tycker jag att det höll sig på rätt sida av "the Oak monster"..

  SvaraRadera
 7. Hej!
  Inspirerad av din text öppnade hustrun och jag en flaska till kvällsmaten.Komplicerat vin. Visst det finns saker jag gillar men något stör. Kan dock inte komma på vad, men för 149 kr är det väl värt pengarna.
  Undrar hur det kommer att utvecklas??

  JC

  SvaraRadera
 8. Hej JC, roligt att du provade. Undrar dock om vi drack samma vin? Mitt känns ovanligt okomplicerat :). Skämt och sido, sitter nu på dag tre med det sista ur flaskan och det är svårt att inte analysera sönder detta efter allt som finns skrivet om denna. Mina intryck består, det är gott och med en viss personlighet.

  Jo nog skulle det vara intressant att se hur detta utvecklas.

  Om du kommer på vad som stör, meddela gärna. Men vi är rörande överrens om att att det är väl värt 149 kr.. Ha en bra fortsättning på det nya året..

  Mvh David

  SvaraRadera
 9. Hej!
  Hade kvar en 1/4 av flaskan, som vi drck i går kväll. Nu var vinet mer i min smak. Jag tror det var ett anslag av råhet(rått kött) som störde. Med tanke på att detta var borta dagen efter ska det bli extra intressant att föja de återstående två flaskorna.

  I kväll blir det en match mellan en amarone(Bertarole) och Janasses CdR 2008.

  Ha en bra lördagkväll!

  JC

  SvaraRadera
 10. Kan förstå det råa, tyckte dock att det luftades bort relativt snabbt hos mig.

  Härlig match, berätta gärna hur den gick..

  Själv har jag avnjutit flera trevliga flaskor i goda vänners lag, men frågan är om de hinner bli fullt publicerade, var faktiskt inte riktigt så bra som jag hoppats..

  Hoppas att du haft en bra kväll, på återseende..

  SvaraRadera
 11. Hej!
  Jag har faktisk börjat skriva lite kortfattat(tafatt) om det jag provat. Jag har inte den verbala förmågan som du och flera andra bloggare har att så målande beskriva era vinupplevelser.

  Trots allt är det lite tankar om de vinerna jag druckit.

  SvaraRadera