Sidor

tisdag 11 januari 2011

Poliziano Vino Nobile di Montepulciano 2007. Nu åker vi igen..

Amaryllis mot Poliziano.
Arbetet har börjat och nu åker pappa iväg från hem och barn för att tukta semivuxna. Låter det som ett drömscenario, kanske inte men det är den hårda verkligheten. Välkommen till ditt liv med och av mig, ingen vacker syn efter att ha gått upp 04:20 med en helvaken son. Men nu sitter jag här och summerar, egentligen ingen dålig dag förutom en svårgenomtränglig dimma som satt sig precis i främre delen av hjärngloben.

Har försökt övertala både en och två att fokusera på det som är bra istället för att älta det som är dåligt, går väl sådär. Eftersom det är så härligt att älta ska här ältas. Polizianos Vino Nobile di Montepulciano röner stora framgångar i varje nyhetssläpp som jag kan minnas. Vrålfynd ropas ut och ekar i de svenska hemmen, ganska anmärkningsvärt ändå med tanke på att det varken tappas på kran eller kostar 69 kr. Nu är det årgång 2007 som gäller. (Finns i skrivande stund några flaskor kvar)

Mörk ganska stor doft med mogna moreller, de sedvanliga fatkryddorna, choklad, lite vanlij, kaffe aningen trä och någon annan krydda som jag inte kan sätta fingret på men som känns mer vanlig än ovanlig i unga Italienska röda fullblod. Faktiskt inte alls så mycket nyanseringar i dagsläget mer tuta och kör.

Smaken är fyllig, mörkmullig och körsbärsbetonad. Riktigt stor faktiskt, lättillgänglig med mer syra om än det finns några bångstyriga tanniner som tittar fram. Eftersom smaken trumpetar på så förtas eftersmaken något men den finns där, och under en hyfsat lång tid ska tilläggas, i form av lite torkad eller mogen frukt med tillhörande träkänsla. (87p)

Jaha ja, det här känns igen allt från det proffsiga hantverket, den helitalienska känslan, det mörka murriga som mer trumpetar på än är finkänsligt följdsam. Ne, även om detta är riktigt bra så blir jag lite besviken. Möjligen mer vitalt, krävande och lovande än 05:an som jag provade tidigare men samtidigt är det inte uppseendeväckande på något sätt. Resterade flaskor får vila i väntan på mer nyanser.

Billigt och Rhônarna har också provat.

På tal om det, är lite ny i gemet men är det någon som vet hur det Nobila vinet från Montepulciano utvecklas med tid?

Tills nästa gång. Nu får nätshoppingen vila ett tag...

5 kommentarer:

 1. Har några nollsexor liggande, provade för några veckor sedan och de var riktigt bra. Snygg surkörsbär och fina tanniner. Nollsexan kan/bör ligga iaf 3 år till. Det var bara det, att de redan var i en härlig drickfas och det blir svårt att låta bli att plocka.

  SvaraRadera
 2. Både roligt och tråkigt att höra, fick bara tag på en flaska förra året så nu har du gjort det svårare för mig.

  Ska nog vänta lite iallafall, skulle vara roligt att prova 05, 06, 07 mot varandra..

  Roligt att se att du är tillbaka, ska lägga till dig i listan igen..

  SvaraRadera
 3. Tack!
  Vad synd att du bara fick tag i en. Jag köpte i o f bara tre men med tanke på att de ville ha 150 svenska för dessa och att de var riktigt bra så borde jag tagit fler..Men hade som vanligt spräckt vinbudgeten för länge sen. (Varför gör man alltid det!?)
  Härligt med vertikal! Poppa när du känner för det, jag tror suget/känslan också är viktig. Har man bara en fl är det lätt att trissa upp förväntningarna.

  SvaraRadera
 4. Säljs nu i DK, 6 flaskor 300 DKK, specialerbjudande. Nedsatta 238 DKK.

  SvaraRadera
 5. Ojoj, schyst pris. Vart?. Har du vägarna förbi södranorrland kan du gärna lämna av ett sexpack.. ;)

  SvaraRadera