Sidor

torsdag 26 juni 2014

Le Rocher des Violettes Côt Vieilles Vignes 2012..

Le Rocher des Violettes Côt Vieilles Vignes 2012 

Har ni provat något från vinlådan tidigare? Det har jag, då kan man fråga sig varför det tagit till nu att köpa en första låda? Det enda vettiga svar jag har på den frågan är att jag i vanliga fall gärna plockar ihop blandlådor själv. Men nu gick det faktiskt inte att värja sig längre och varför ska jag. Ekologiskt, biodynamiskt och ytterst medvetna val med tillhörande info och passande matförslag, kan det bli enklare och bättre? Självklart spelar den egna smaken in men om man vill leta sig ut bland mer medvetna viner känns 895 kr plus frakt för en sexa blandat som rena kapet.

Det tog ganska exakt 6 timmar från att jag hämtade ut lådan på bussgods till att korken for ur Le Rocher des Violettes Côt Vieilles Vignes 2012. Oj va blommigt det här var, lite småfjärtigt till en början, annars är det en ren och ytterst bärig doft. Sammanhållen, lekfull och charmigt balanserad. I munnen beter det sig som en seriös beaujolais, bärig och charmig, något lite grönt smyger sig på efter ett tag och öj vilket bett det var i de lite småträiga och otämjda tanninerna. Helheten är helcharmig, eget men det hårda och träiga i slutet behöver nog en ganska rejäl köttbit för att mjukna. Men vänta nu, efter en rejäl släng luft försvinner det hårda i slutet samtidigt som det tillkommer en hint av bondgård, om det var klunkvänligt innan är det inget i jämförelse med nu.

Trots att jag gillar vinet skarpt, allt från det enkla, robusta till den dansanta lättsamma drickbarheten, längtar jag till nästa upptäckt i blandlådan. Hur ska de här sex, förlåt fem, flaskorna räcka i 3! månader tills nästa blandlåda kommer ter sig som ett mysterium? Fast det är klart, den som väntar på något gott.

Tills nästa gång. Nu är det semester på riktigt...

8 kommentarer:

 1. Tack för bra tips! Helt missat detta. Verkar vara intressanta viner. Weisskopfs Côt 2012 måste vara extremt ungt att dricka, i alla fall var 2011 det för något halvår sedan. Kul att det var med här!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul! Jo ungt är nog bara förnamnet, men som sagt, med mycket luft så var det riktigt njutbart i all ung busig fruktighet. Skulle dock vara roligt att prova om något/några år.

   Radera
 2. Härligt! Har inte börjat på min låda ännu. Man kan beställa fler än en låda....:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha jo tanken har onekligen slaget mig, ska ta något till smakprov först bara :)

   Radera
 3. Vilken trevlig rapport! Vi har länge velat peta in Xaviers röda viner. Han odlar gamay, cab franc och cot. Men som du lite antyder handlar det inte om publikfrieri. Lessrof har nog rätt att vinerna bör lagras en smula till. Annars verkar rejält med luft göra jobbet :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ne säkert inte för alla, frun gjorde inte tummen upp, vilket i det här fallet inte gjorde något då jag fick hela flaskan själv :) Jo, lagring kan nog inte skada, har du/ni smakat äldre årgångar?

   Radera
 4. Hmmmm... kanske kan vara något! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske det kanske, fast med tanke på helgens drabbning misstänker jag att det kanske är för "surt" för herrn ;)

   Radera