Sidor

fredag 20 september 2013

Apulien, Che Buono!..

Solnedgång i Apulien, Italien
Trulli i Alberobello
Polignano a Mare
Sommarhuset

Olivträd på bakgården

Allodlare och vinmakare, Marco

Vinplantor
Inlagda oliver

Piero Intini, Olio Intini

Enrico Giordani, Terra Jovia 


Barolo i plastglas

Mozzarellarulle med skinka

Sassicaia 2008 på vinbaren Panta Rei
När jag blev tillfrågad om jag ville vara en del av Che Buono fanns det inte mycket att tveka på. En solid tanke, sprida det goda italienska från små importörer, de behöver verkligen all hjälp de kan få, genuina produkter med den gemensamma nämnaren, kvalitet. Exakt hur och vad som kommer av detta återstår att se men något riktigt gott, det kan jag lova. Och snacka om smakstart, Roberto från Apuliens smak bjöd ner oss till hans föräldrahem i Gioia del Colle, i hjärtat av Apulien.

Vi hade ett minst sagt fullspäckat schema, där det ena överträffade det andra. Eller vad sägs om mozzarella makande, olivoljeproducerande, vinmakarmiddag, pastarullande eller ett besök hos grannen Marco för att nämna något. Snacka om att mitt första Italienbesök gav mersmak. Tyvärr kan jag inte lägga all tid på att återge alla intryck, för jo det är verkligen overload av allt gott, nu måste allt det som har förbisetts under mina dagar borta tas igen. Men det kommer med all säkerhet dyka upp en hel del goa saker, om inte här så på Che Buono.

Återstår bara att tacka, tack Roberto, Mamma Francesca och Pappa Nick, vilken otrolig gästfrihet, helt fantastiskt faktiskt. Och tack alla ni små härliga producenter, som tog er tid och lust att återge lite av er kärleksförklaring till jorden och vad den har att ge. Och tack till mitt resesällskap, längesedan jag hade så roligt med the best of the worst. Slutligen ett till min familj, utan er hade jag fortfarande varit utan min första, men absolut inte sista, resa till Italien.

Tills nästa gång. Tillbaka till vardagen...

10 kommentarer:

  1. Grazie a tutti! Ja, vilken resa - alltid roligast tillsammans. Den är Risotto Primitivo med dagsfärsk Burratina skriver jag upp som topp 10. Ever. Sehr gut!

    /the Best of the Worst ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. The Best! Jo den där risotton kräver en testkörning, synd att det inte går att få tag på dagsfärsk Burratina :(

      Radera
  2. Ah, underbart! Ser fram emot att läsa om resten! :-)

    Själv sitter jag med moselsekt en sådan här dag, fredag...

    Ha det gott! /Ulf

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo det var en grym resa, svårt att inte återge ;).

      Låter inte helt fel heller, Berres?

      Detsamma! /David

      Radera
    2. Sista torra! Nu är det bara de halvtorra och supersöta kvar.

      Radera
  3. Barolo i plastglas är bara för the best :-)
    Grazie a tutti voi, det vara en underbar resa!!

    Roberto /The best

    PS: när burratina kommer, skulle vi kunna laga risotto tillsammans

    SvaraRadera
    Svar
    1. Only the best for the best ;).

      Låter som en toppenidé, det var verkligen syndigt gott :)

      Radera