Sidor

söndag 15 april 2012

Enkel mandel- o äppelkaka och en skvätt Spier Signature Sweet 2011. Så det kan gå..

En smak av sommar
Hur gör man för att mota en förkylning i dörren? Kör över den. Hela familjen har under den gångna veckan varit mer eller mindre påverkad av virus. När det således var min tur att känna de karakteristiska dragen fanns det två val, leva eller dö. Jag valde livet. Fast det är klart, den sista striden är inte kommen. Kan fortfarande känna att den ligger och lurar, men nu finns ingen återvändo. Kom och möt mig eller försvinn.

Gårdagen var ett enda stort kliv ur komfortlådan. Bakade, inte en gång, utan två. Bakning hör inte till min starka sida, hur ska smeten vara sa du? -Jaså jag har redan rört för mycket. För att inte tala om den gången jag försökte göra fudge och resultatet blev två förstörda satser och ett löfte om att aldrig göra om försöket. Ne, då älskar jag enkla, slagkraftiga recept med färre ingredienser än fingrar på ena handen. Så när jag ramlar över en dessert, relativt enkelbakad med en grym vinmatchnings potential kan jag inte låta bli vispen. Öh vispen, hur fasiken ska man kunna vispa smör och riven mandelmassa? Jaha ELvispen, men säg det då.

Glöm inte lättvispat
Enkel mandel- och äppelkaka
300 gram mandelmassa
150 gram smör
3 ägg
Äpple, stod 3 i receptet men använde max 1,5. Kan nog gå lika bra med någon annan frukt.

Rör ihop mandelmassa och tärnat smör, använd lämpligt verktyg, fuskare tar elvisp. När du fått ihop det rör ner ett egg i taget till en hyfsat jämn smet. Bre ut i lämplig form, skiva på äpple eller frukt av eget val. In i ugnen ca 25 min på 200 grader. Om ni är lika kass på bakning som mig, fråga den som står bredvid när det är klart. Eller typ när det är småbrunt lite här och där. Vispa lite grädde till. (Originalrecept finns i Chris Winenews)

En enkel, god och framförallt grymt vinvänlig efterrätt som jag, hör och häpna, fick ihop under en timme med assistans av vår treåring.

Sött o sött
Har ni sett den? Den där obskyra hyllan med något mellanting mellan vitt och morgonbestyrgult. Lite väl dyrt brukar det vara för en halvflaska också. Har du listat ut vilken hylla jag menar? Jo den med söta alternativ på ditt närmaste bolag. Snacka om att leva ett undanskymt liv, dags för ändring kanske? Jag är den första att medge att jag behandlat de söta dropparna med styvmoderlig kärlek. Men nu ska det bli ändring, ett första försök resulterar dock i fiasko. Med bestämda kliv stegar jag fram för att rycka en flaska Moulin Touchais 1998 (nr 4196, 199 kr) men kommer ut med en flaska nyhetensbehag i form av Spier Signature Sweet 2011 (nr 2103, 69 kr). Har ingen koll på vad som slank med, kan bli heaven or hell. Va sa du frågar frun, sydafrikanskt vin för 69 kr??? Jo, poletten trillade ner när hon förstod att jag ville prova hur det funkade till efterrätten.

Kombinationen av den lätt nötiga, inte allt för söta efterrrätten och det den lätta, fräsha blandningen av Chenin blanc, sauvignon blanc och viognier mättat med 45 gram socker per liter och 11,5% fungerade riktigt bra. Men i ärlighetens namn vill jag ha lite mer komplexitet och balans i mitt vin. Fast det är klart, när det lilla glaset var tomt hade jag gärna fyllt på om vi inte hade provat det hela till eftermiddagsfika.

Tills nästa gång. Undrar vem som ska segra idag...

2 kommentarer:

 1. Inget betyg?

  Du får väl se till att få rätt flaska nästa gång. :) Moulin Touchais har i alla fall aldrig gjort mig besviken.

  PS...och sött vitt is da shit!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen riktigt not, inget vettigt betyg. Men från höften, någonstans runt 80 strecket. Inte stort men lättintaget som tusan.

   Jepp nästa gång ska jag göra min research bättre :)..

   Och jo, sött is da shit. Förhoppningsvis kommer det mer inom en snar framtid.

   Radera