Sidor

lördag 14 maj 2011

Lanson Gold Label Brut 1999. Tänk att arbete kan löna sig..

Chips och bubbel, lika gott oavsett prisklass.
Ja vad ska man säga, ibland har man tur.
Bitarna börjar falla, ok pressas, på plats och jag ser slutet på den slitsamma tunnel som varit min kvällsvardag flera timmar än jag vågar räkna. Snart så, har vi nog våra superpedagoger, bara lite formalia till.

Döm av min förvåning när det dimper in ett mail som förgyllde den arbetsdagen och även några kvällar skulle det visa sig. Det är Grafiker Oskar som arbetar på Chris Wine & Spirits, han undrar om jag vill ge Lansonhuset en chans till att visa sin förträfflighet. Efter det förra besöket var jag måttligt imponerad, ja faktiskt lite besviken så jag utlyste en utmaning istället. Visa en skumpa som är värt sitt pris och jag ska testa, föga anade jag att någon skulle nappa och dessutom erbjuda mig att prova. Vad som skulle få mig på bättre bubbeltankar? Lanson Gold Label Brut 1999 (nr 74155, 429 kr). Den glada amatören i mig hötte ett varningens finger men den utforskande vinnörden slog resolut bort eventuella betänkligheter. Prova, det värsta som kan hända är att jag gillar det.

Dryck för två, även om flaskan var avsedd för en.
Dags att testa
Komplex samsmäd doft med gott om fräsh fräsande frukt. Citrus, smygande äpplen, aningen brödighet, nötter, lite musselskal allt samsas i en skön, något nedtonad men ändå inställsam doft.


Moussen är mjuk men ändå riklig och bildar en skumvägg i munnen innan det lugnar ner sig, Det friska syrliga går inte att ta miste på men uttrycket är annars riktigt samstämt. Det råder harmoni, mellan primär frukt, brödighet och mineral. Förutom citrus i smaken finns det lite mognande gula äpplen, skaldjursdrag och omogen brie.


Man kan samla allt,
inkl topplock till skumpa.
Eftersmaken är bra lång med mycket fräsh syrlig frukt, lite Granny smith känsla, men också något rundare inslag där de gula äpllena kommer igen tillsammans med någon bit färsk franska.


En härlig dryck i den lättare stilen. En mognad i begynnande där den egna smaken avgör om man vill ha det nu eller sen. I vilket fall tror jag att detta levererar samma lätta, drickvänliga och harmoniska sång.


Men nu så, det är dag två detta sjunger. Jag skriver inga noter utan tar bara till mig harmoni, fantastisk fyllighet och längd. Om jag drack vinet igår så smuttar jag idag. Varje sipp bildar en gräddliknande boll i munnen som exploderar och lämnar ett stort avtryck in i den långa eftersmaken. (91-92p)

Ja vad ska man säga, jag börjar få svårare och svårare att klanka ner på skumpapriser. Det går liksom inte att jämföra med någon annan dryck. Det är lättsamt och porlande samtidigt som det finns tyngd, klass och komplexitet. Sedan kommer frågan om man är beredd att betala. För betala får man, vill du ha något medelmåtta är det dyrt och vill du ha de bra grejjorna är det skitdyrt. Personligen har jag inte ekonomi att dricka vin för 4-500 kr och uppåt på en någorlunda reguljär basis. Jag tror helt enkelt att jag får förlika mig med det, ta en vardagsprosecco, kvällscrémant eller sommarmoscato. Men när tillfället är rätt, som i förrgår, igår eller idag då njuter jag mer än gärna i fulla drag.

Tills nästa gång. Undrar om gräsmattan klipper sig själv när det regnar?...

4 kommentarer:

 1. Hehe, låter som att du är _mycket_ farligt ute! ;-)

  SvaraRadera
 2. Haha ja jag börjar sakteliga misstänka det också..

  SvaraRadera
 3. Måste bara säga att du tar grymt snygga bilder!

  SvaraRadera
 4. Tack Anders, det värmer verkligen. I takt med att vindrickandet utvecklas verkar fottandet göra detsamma. Är väl all träning jag får :).

  SvaraRadera