Sidor

tisdag 24 maj 2011

Clotilde Davenne Saint-Bris Sauvignon 2009. Och här blåser det vidare..

Gräsligt drickbart.
Besök på plats, dags att testa en spontanköpt flaska vitt. Jag har tidigare utlyst, utan framgång ska tilläggas, att jag ska vidga mina vitvinsvyer. Det passerade en atypiskt flaska men annars har det varit idel chardonnay och riesling i glasen på sistone. Ok ett och annat bubbel men på den stilla vita sidan, usch nästan pinsamt enkelspårig. När så värdinnan och gästen vill ha något vitt och fräsht i glaset slår jag till, Clotilde Davennes Saint-Bris Sauvignon 2009 (nr 99582, 100 kr) får agera testobjekt.

Lite krutrök, ylle, granny smith, ensilage, krusbär, krispigt, piggt och inbjudande i en småkomplex men inte överväldigande stil.


Munnkänslan är först lite småfet, sedan kommer den krispiga frukten, krusbär, äpllen, en del gräs och aningen nässlor. Inte alls lika påtaglig som doften angav men ändå bra balanserat med lite av varje. En, för mig, ny fräsh upplevelse, inte omvälvande men friskt och krispigt i en fylligare stil. Avslutet snörper upp med lite syrlig kryddig beska.


Eftersmaken är aningen småbesk, lite gräsig och gott om gröna äpplen. (85-86p)

Lätt, drickbart, publikt, fräsht och småpersonligt. Me like, får se om det blir någon till spontan flaska för även om det var gott så blir det inte något riktat merköp.

Tills nästa gång. Nationellt trams, i dag var sista delen...

6 kommentarer:

 1. Om du får möjlighet att testa någon 08:a från Davenne så slå till. Jag har idel goda erfarenheter av hennes viner från det året, ett snäpp upp mot 09:orna

  SvaraRadera
 2. Jaha där ser man, har som sagt inte druckit något av dennes viner tidigare.

  Är det någon speciell som du har fastnat för? 2008 ska väl vara en bra årgång i området?

  Mvh David

  SvaraRadera
 3. Hahaha, störtskön bild! :-) Ja, det är lätt att bli enkelspårig. Själv består mitt vittbestånd av ca 70 % riesling, 20 % champagne, resten sött och några enstaka flarror "övrigt." Det är lätt att snöa in sig! :-)

  SvaraRadera
 4. Tack Ulf, nästan så att den knäppte sig själv ;)

  Håller helt och fullt med, å andra sidan vet man ju vad man gillar och även där finns det en oöverskådlig djungel. Vi får köpa och dricka mer vin helt enkelt.

  Ha en skön helg // David

  SvaraRadera
 5. Nyklippt också minsann, har päronah vart på besök ;)

  På måndag åker jag till Piemonte :) Vill du ha något från Fratelli Revello?

  SvaraRadera
 6. Haha asså skarpsynd är han också, den här gången var det faktiskt jag som var den skyldiga.

  Inte ett dugg avis, är det affärer eller nöjjen eller lite av båda? :).

  Oj, det var en generöst erbjudande. Överraska mig, gärna med lite ålder..

  SvaraRadera