Sidor

lördag 7 maj 2011

Domaine des Entrefaux Crozes-Hermitage 2007. Lite tvång är aldrig fel..

Gammal bil, lika gamla elkablar.
Ibland är en liten dos av tvång nödvändigt, det får man lära sig tidigt i barnåren för att sedan använda sig av det som en omvänd morot för de egna barnen. Varför ska inte det dalnande vinintresset kunna få ett återuppväckande av samma medicin. Ta ett varuprov, släng in den på en familjemiddag och invänta domen. Inlägger skriver sig nästan självt och bilderna? Jorå där är det inget fel på motivationen.

Trodde jag, familjen är dock bra mycket hårdare i sin dom än vad jag är så det blir till att lita till mig själv ännu en gång. Det är ju trots allt mina åsikter som jag ska stå för på denna sida.

Klockren nordisk rånare, generös med smått jästa björnbär, mörka mogna hallon, aningen krydda och lite gummi och chark. En trevlig smått komplex doft med en släng av sydfrank värme och brända örter men även något svalare drag. 


Smaken är läskande med en trevligt pigg syra, gott om mörk fyllig blårödfrukt och även här samsas syrah attribut som gummi och lite chark. Avslutet är mjukt och tanninerna knapt kännbara men bra uttorkande.


Eftersmaken är bra lång med mörka bär och pikant krydda. (89-90p)

Det här är direkt njutbart och faktiskt överraskande mjukt och inställsamt. Nog för att det säkert vinner en del komplexitet på lagring men jag gillar den unga men ändå följsamma fas som detta är i nu. Ett riktigt bra val till diverse detaljer av gris som ugnkokats (ca 50-60 grader i fler timmar än jag vågar tänka på) i vitlök, rosmarin och honung.

Familjen däremot tyckte att det var gott men lite väl strävt, dessutom tyckte vissa att det var bättre efter maten. Hm får inte till någon vidare konsensus men jag är helt övertygad om att jag gillade flaskan bäst.

Tills nästa gång. Möte igen imorgon, får se om det kan ta död på den lilla lust som tvånget framkallade...

Pst. Det var ännu ett trevligt varuprov från Vinia. Det är många fler som provat. Och om ni har tur stöter ni på 2007 i butik annars är det 2008 som är aktuell årgång. 

5 kommentarer:

 1. Kul med varuprov, här har det inte ens dimpt ned ens den lilla ostkant i lådan. Såg att Falbygdens Ost har utlyst ostens dag den 27 maj. Jag kräktes lite i munnen när jag läste om deras ostprovningspåse. Snälla Falbygden, skicka aldrig ost till mig!

  SvaraRadera
 2. Haha, stackars Falbygden dom har väl aldrig gjort något fel förutom att prångla ut medelmåtta likstöpta ostar till den svenska obygden ;)..

  Jo nog är det roligt med varuprov men samtidigt kan det kännas lite "jobbigt" ibland. Dels tvånget att skriva något, dels vad man ska skriva sedan hela opartiskhet biten. Men what the heck, det är gratis, jag skriver vad jag tycker och det värsta som kan hända är att jag aldrig mer får något gratis.. Så jo mer gratis stuff tack :)

  Om du vill kan jag skicka något spännande i en brun påse för lite plåster på såren. :)

  Och jo, du fick mig att skratta till trots att lilleman vaknade okristligt tidigt, "Jag kräktes lite i munnen" haha..

  SvaraRadera
 3. Det är ju tur att det ramlar in lite finare varuprover ibland ;) Det gör väl inte ont någonstans..

  Kul att de anser att de utbildar oss genom att erbjuda Bavaria Blu (Tasty Blu) och andra högkvalitativa opastöriserade ostar från små producenter (nu är jag lite ironisk).

  SvaraRadera
 4. Ha, du skulle bara veta vad som kommer med posten idag. Kan ge en ledtråd, det bubblar och druvorna plockades 1999. ;)

  Jo, man kan hålla sig för skratt när det är det enda som finns i den lokala butiken.

  SvaraRadera
 5. Amen vafa*n!

  Litet tillägg till mitt påhopp i kommentaren ovan. Falbygden släpper en ostprovningspåse till den egenutnämnda ostdagen. Innehållet är bland annat: Bavaria Blu några hårdostar...

  SvaraRadera