Sidor

söndag 1 maj 2011

Produttori del Barbaresco Barbaresco 2006. Dött träd görs sig bäst som ved..


Everydaywine!

Efter helgens Syrah/Shiraz drabbning behövdes lite comfortwine. Vin som inte kostar skjortan, vin som det finns flera av i källaren, vin som aldrig gör en besviken, härligt ärligt medhårvin helt enkelt. För mig är Produttoris basbarbaresco anno 2006 ett sådant vin. Maken till bra köp får man leta över sundet efter, hoppas att jag kan lägga vantarna på flera årgångar för det här träffar mitt i varje gång. Missförstå mig rätt, detta är nog inte ett vin för alla man bör vara lite lagd åt det gomsmackande hållet för även om det är drickbara grejjor så finns det motstånd i avslutet. 

Men först lite trädhuggning, kubbkapning och tillhörande städning. Städningen måste nog vara det tråkigaste men samtidigt det som syns mest. Att dra på en och annan stock med yxan efteråt är lika befriande som muskeltömmande. Nog för att vin inte är den första drycken som hävs efter ett dyligt arbetspass men till parmesanmoffade biffar och grönsallad finns det inget bättre sällskap. På med lite trögflytande vinäger och olja så slinker även det gröna ner med bravur.

Så till vinet. 
En härlig mörk och murrig doft, trots innehållets ljusa färg. Faktiskt lite maltiga toner, skitigarosor, tjära, källare, rep och läder. Frukten är sirligt röd med topptoner av färgpyts och rödvinbärslikör. Ahh vilken härlig doft.Munkänslan är slank med gott om uppgifande syra, bären är sirligt röda och uttrycket känns renare än doften angav. Avslutet är rejält uppsnörpande med gott om sandpapperfina tanniner. I smaken återkommer lädret, tjäran och torkad mumsig skinka. Möjligen att det slunkit med en och annan riktigt solmogen tomat också.


Eftersmaken är torr, med mer återkommande murrighet men även en del röd frukt.


Jag har aldrig blivit besviken på detta vin, maken till personligskitighet tillsammans med det lätta men ändå utfyllande uttrycket träffar min sweet spot å det grövsta. (90-91p)


Tills nästa gång. Hoppas att någon kändis beger sig till Danemark i sommar också...

Pst..
Det var en underhållande kväll.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar