Sidor

onsdag 11 maj 2011

Domaine Rolet Arbois Expression du terroir 2006. I stormens öga..

Vin och ost, ibland är det enkelt.
Styrelseuppdrag, skolavslut och allmänt vårligt spirande gör att agendan är fylld till bristningsgränsen. Har acklimatiserat mig något nu men föregående vecka var kaotisk, för att ta till i underkant. Verkar dessutom att jag har fått en släng av åldersnojja, inte att jag blir gammal utan att tiden, förutom att inte räcka till, inte verkar vara konstant utan accelerera. Hur kan det annars förklaras att min yngsta blir ett i dagarna och äldsta tre i höst. Inget annat än ett falskt dubbelspel, synd att jag inte hittar någon syndabock för då skulle den få se på fan.

Sedan var det lusten kring vin och allt vad det innebär, äsch bara att konstatera att det går upp och ner. Oavsett vilket kan jag inte ignorera en klar uppmaning från ostkillen, när han slänger ut ett kombotips gör man bäst i att lyssna. Vin från Jura och ost likaså, undrar hur det ter sig.

Stor något sötaktig doft med oxidativa inslag, ok det luktar som sherry men fräshare. Aningen nötter och gula äpplen, lite citrus och mandlar. What the heck, I like. Det är inte som något annat vitt som jag sniffat på men gott, personligt och med en smygande fräschör.


Men oj vad är det jag har i munnen, först känns det lent, fylligt sedan sätter smakerna in. Nötter, syrlig citrus, gula russin, mogna äpplen och lite gammalt läder. Avslutet är något av en syrakick och nästan lite småbittert med tanninliknande drag fast utan strävhet.


Eftersmaken är lång, len och harmonisk med honungsmelon och lite ätvindruvor förutom nötigheten.


Mums, det här gillar jag. Vad häftigt att uttrycken kan vara så mångfaciterade och ändå inte kännas obekvämt spretigt. Ok, det är inget jag dricker varje dag men någon gång då och då absolut. (89-90p)

Vad som verkligen förgyllde var kombinationen med ost, i mitt fall Gruyére, här finns verkligen potential att choka och förundra din omgivning och om de inte gillar så får du allt det goa själv.
Egentid
Tack ännu en gång för tips och inspiration, du vet vem du är. Får se till att ta en vin och ostkväll snart, in desperate need of...

Tills nästa gång. Får se när nästa lugna stund infinner sig...

9 kommentarer:

 1. Kul att du gillade :)

  ..du menar ost- och vinkväll ;)

  SvaraRadera
 2. Haha, jo de var finfina grejjor.

  Och jo, när du snackar ost kan jag tänka mig omvänt, men bara då ;)

  SvaraRadera
 3. Ja, det var finfint beskrivet (o ett bra ostfoto glömde jag säga), men denna där flaskan finns väl inte på ett vanligt SB?

  SvaraRadera
 4. Jomenvist finns det på SB, har lagt till länk nu.

  och tack, man gör sitt bästa :)

  SvaraRadera
 5. Jaha, det var den jag letade efter... kände inte igen etiketten.

  SvaraRadera
 6. Du får alltid till så sjukt snygga foton, hur bär du dig åt?

  SvaraRadera
 7. Tack för beröm, det värmer.

  Hm, hur jag bär mig åt? Det viktigaste är ljust, tar nästan alltid en spotmätning på det det jag vill ska vara framträdande sedan komponerar jag om. Sytemkamera, Raw, bra skärpa och objektiv med lågt bländartal. Har nästan alltid ett fast 50 på min glugg, billigt och bra. Sedan är det bara att pröva sig fram.

  Tack ännu en gång för beröm, hoppas att det var till lite hjälp.

  Mvh David

  SvaraRadera
 8. Så, nu verkar blogger ha vaknat igen! Jag upptäkte Juraviner för sex-sju år sedan och det var löv at first sight. Leta efter Chateau-Chalon om du vill utforska mer! :-) Ha det gott! /Ulf

  SvaraRadera
 9. Tack för tips Ulf. Som du märker ligger jag lite efter med obskyra vinsorter men jag jobbar frenetiskt på att komma ikapp ;).. Hade gött själv

  SvaraRadera