Sidor

söndag 27 januari 2013

Henriot Souverain Brut N.V. Nu gäller det att hålla sig frisk i två veckor..


Champagne Henriot
Ok jag erkänner, jag är smått champagnefierad. Vet inte hur och när det hände men trots mina tidigare förevändningar att man inte kan dricka något där prislappen börjar på 3-400 kr för hyfsat dricka och slutar, ja vart slutar det egentligen, bland stjärnorna kanske. Och trots att jag ännu inte berikats med någon storhet i form av Krug, Dompa, Comtes eller någon annan av husens och distriktets dignitärer, fast kanske snart blink, blink rödtjutsUffe, kan jag lugnt konstatera att det är skillnad på bubbel och Champagne. Inte sagt att det inte görs annan bra bubblande dryck någon annanstans och inte heller sagt att jag alltid tycker att Champagne har ett berättigat pris men när Champagne är bra, till och med på bas och mellannivå, ja då är det bra. Men se för bövelen till att ha rejäla kupor, inte den där snikflöjtvarianten, fyllig fin Champagne måste få bre ut sig. För att inte tala om hur fin den blir med lite stigande temp och några år under bältet.

Henriot Souverain Brut N.V (nr 81466, 349 kr) är bra, faktiskt riktigt bra. På det hela taget aningen utmanande med en ganska markerad syra och citrusbeska, trots det, eller kanske tack vare landar vi ganska långt från landet lagom. Med fräsch, rundfruktig doft, citrustoner, brioche och aning nötighet pockar glaset på uppmärksamhet. I munnen brer det ut sig med lite stickig mousse, som med lite tid övergår i fyllig fluffighet, smaken är hyfsat balanserad och aningen utmanande, åt det medelfylliga hållet, ganska uppstramamden med en pigg citrusbitterhet, blandat med lite bröd och nötter. Riktigt matig fast på intet sätt betungande. Eftersmaken sitter i länge, inte den bredare fruktiga biten utan den pigga citrusbeska och nötiga känslan som utgör stommen i hela upplevelsen. (88-89p+)

Kan tänka mig att någon tid på rygg gör susen med den lilla kantighet som upplevs i dagsläget, även om jag uppskattar det smått utmanande uttrycket. Fungerar såklart till natur chirre och grottlagrad Gruyère fast jag tror faktiskt att det skulle vara ännu bättre till en krämig fisksoppa.
Henriot Souverain Brut N.V

Tills nästa gång. Önskar mig själv, lycka till!...

9 kommentarer:

 1. Henriot har en högsta lägsta nivå, prova 2005:an som finns på SB - värd varenda krona - http://barolista.blogspot.se/2012/07/just-popped-2005-henriot.html?m=1

  /Joakim

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tips Joakim, detta var faktiskt min första flaska Henriot men absolut inte sista. Tror du att 05:an kan komma upp i samma nivå som 02:an med lite tid, 02:an verkar du, och många andra, ha gillat skarpt :)

   Radera
  2. Nja, till 02 nivån kommer den nog inte - tror jag - men den är nog så god på egen hand!

   /Joakim

   Radera
 2. Hahaha! Jag visste väl att det bodde ett liten champagnefreak i dig! ;-) Vi får väl se vad källaren har att erbjuda, hehe...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara en tidsfråga.. Jag väntar med spänning ;)

   Radera
 3. Leta små odlare då kan du hitta gott om årgångchampagner till samma pris som storhusens NV till riktigt bra kvalité !
  Passa på att köp av de 02 som finns kvar eller 04!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tips Nene, har du några konkreta tips på småodlare är jag idel öra. För att inte tala om hur mkt billigare Champagne är ute i Europa överlag, låt sökande börja :)

   Radera
 4. Paul Bara drack rosen på nyår som var bra!
  Guy Charlemane blanc de blanc lagra ett par år 299:-
  R-H Coutier 2004 finns nu för strax över 300:-
  Diebolt-vallois
  Henri Giraud
  Vilmart släpper coeur de cuvee 2004 1/2 ett fynd för 699:- magi!!
  Säg till om du passerar Uppsala så öppnar jag Henriot 2002 ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack o tack, Champagnenerven börjar rycka ohämmat :)

   Det finns en stor risk att jag tar dig på orden där ;)

   Radera