Sidor

onsdag 16 januari 2013

Becker Spätburgunder 2009. Lite inspiration skulle inte skada..

Becker Spätburgunder 2009
Lite siochsådär med skrivlustan för tillfället, trots det är det vissa flaskor som pockar på uppmärksamhet  Vissa borde till och med ha en given plats i alla hem, Beckers Spätburgunder är en sådan. Pigg, fräsch och lite lagom bångstyrig som ung, farligt homogena, drickvänliga och på intet sätt tråkiga med aningen ålder. Ett vin som som hittills inte missat, ytterst humant prissatt brukar det också vara, för att vara personlig Pinot.

Ren och skär drickglädje, jordgubbskompott och mild muskot på mörkare komplexare botten, slank, len, pigg nästan farligt homogen munkänsla  Balanserat, uppeggande bärighet, sammansmällt utan att bli det minsta tråkigt, bara klunkvänligt, pikant med både lakrits, eneträ, ren källarkänsla och bär i den småstrama svansen. Ett lättsippat egenvin som fungarer minst lika bra till en gräddig Brie, liite jordgubbsmarmelad och lufttorkad körv.
Zalto Burgundy och Tysk pinot
Tills nästa gång. Kanske skulle botanisera på SBs under hundra hylla, vad som inte dödar härdar...

Pst. 2010 finns i BS för 149, brukar swischa förbi tillfälligt för någon tia billigare annars hittar du den i Europa några tior billigare ändå.

Psst. Så här lät det förra gången, fler har såklart provat.

4 kommentarer:

 1. Sant! Borde jämt finnas hemma. Precis som gräddig, mogen brie och lufttorkad korv och jordgubbsmarmelad! ;-) Själv har jag varit på mustprovning idag, riktigt kalasgott... Ha det gott! /Ulf

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, jo när jag tänker efter finns det mycket som borde vara stapelvara :) Must låter intressant, muste jag höra mer om.. Detsamma /D

   Radera
 2. Tack för en bra blogg! (jag hör till den massa som läser men aldrig kommenterar)

  Jag var hos Becker i mellandagarna och köpte med mig 3 kartonger av hans spätburgunders i mellanpris. Spätburgunder i årgång 2010 tycker jag var snäppet vassare än 2009, aning bättre syra, så pass bra att de behöver ligga till sig om inte ett år så i varje fall ett halvår (9€ på plats). Spätburgunder "B" lagrad i Barriques har mer elegans men går helt i samma stil som basburgundern (15€). Vingårdslägena har jag inte betat av ännu.
  Beckers Riesling och Chardonnay är också helt fantastiska (Fick med mig 2 årgångar Chardonnay Tafelwein). Men jag tycker ändå Becker gör helt rätt i att utfasa alla vinstockar till Spätburgunder i takt med att de dör. Finns hundratals gårdar i trakten som gör utmärka Rieslings men bara en handfull som kan håller en hög nivå på spätburgunder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stort tack för beröm och kommentar MatsR, det värmer riktigt gott.

   Roligt med besök, håller med om dina kommentarer kring 2010:an, 2009 är mer direkt och tillgänglig. Ska bli intressant att testa hur 10:an utvecklar sig, 9 euro låter precis perfekt. Har testat "B", som du säger riktigt bra, men ingen av vingårdslägena ännu. Hör gärna av dig om du testar.

   Radera