Sidor

torsdag 31 mars 2011

Monrosso 2008. Tillbaka till verkligheten..

Ett ljust vardagstjut.
Så var det vardag igen, pendeltrafik, middagsstök och dagislämningar. Det finns en trygghet i vardagen som är underskattad, synd att den infinner sig så sällan. Missuppfatta mig rätt, jag trivs hemma oavsett sjukdom eller beviljad ledighet men ibland behöver man arbeta för att verkligen uppskatta ledigheten.

För att inte tala om att det blir extra festligt att korka upp ett vardagstjut. Ni som har läst en eller annan vinblogg på sistone har knappast undgått att uppmärksamma producenten Castello Monsanto. Ni vet de där härligt traditionella vinerna med minst lika traditionell etikett. Vem som importerar denna småskaliga, personliga och traditionella producent belägen bland Chiantis kullar? Bristly vem annars. Signarturen P. gjorde mig varse om denna trevliga instegschianti, hm kanske dags för dig att dra igång ett eget skrivande?

Monrosso 2008 (nr 71655, 99 kr) bjuder på röd skir frukt, elegant och pinotaktig i all sin elegans. Bakom de renaste jordgubbar, körsbär och röda vinbär lurar något mörkare, en småskön släng av gödsel eller något förmultnande fast på ett bra sätt.


I smaken sjunger syran och bärfukten ikapp, ett rent elegant uttryck som balanserar på gränsen av vad som skulle kunna kallas tunt men förblir på rätt sida.  Om inte bären och syran hade hjälpt till att pigga upp så tar det uppstramande slutet och den pikanta kryddan tag och bär upp detta till ett fantastiskt matsällskap.


Eftersmaken sitter i ett bra tag med en rödbärig fräsh frukt i främsta led. (86-87p, ett praktexempel där poängen inte gör rättvisa för maken till fräsht, rent och glädjande tjut var det längesedan jag kom i kontakt med.)

Om det är detta som krävs för att gå igång ekallergikern P. så förstår jag att djungeln är lika stor som svårframkomlig. Jag har mig veterligt aldrig provat på en liknande Sangiovese, den är förvillande lik en pinot men elegantare och lättare än de jag har provat i samma prisklass. Ett fantastiskt mattillbehör som kan verka något tunn och snipig på egen hand. Inget för massorna men ett hederligt, leendeframkallande vardagstjut i den lättare klassen. Just ja se upp så att du har något som balanserar upp, den snudd på aggressiva lingonsyrligheten, annars kan det gå illa.

Tills nästa gång. Tack alla för stöd, inspiration och hjälp...

8 kommentarer:

 1. Matvin absolut. 99kr absolut. Köpte fler? Absolut. Starta egen blogg? Absolut inte :)

  P.

  SvaraRadera
 2. Haha ja du säger det nu ja. Tack för tips i vilket fall. Keep em coming, i väntan på eget skriveri ;)

  SvaraRadera
 3. Hej!
  Intressant läsning. Har just fått sms från SB om att min beställning av Bristlyviner finns att hämta. Håller just på att avsluta sista delen av Romresan innan jag hinner skriva om dessa nyköpta.

  JC

  SvaraRadera
 4. Strålande beskrivet.. låter som ett klockrent vardagsvin. Får ta o beställa riservan också tror jag.. Den där P kan man aldrig lita på!! ;)

  SvaraRadera
 5. Man ska aldrig lita på någon när det gäller saker som berör något av ens sinnen har jag lärt mig. Framförallt inte en glad amatörs men det var ju kul fler tyckte det var ett prisvärt vardagsvin :) Jag drack E Guigal's CdR för också den 99 pistoler men gick inte alls igång på den. Le Tense stod iofs på bordet samtidigt och gjorde det den oftast brukar. Leverera 129kr rakt upp och ner doooock med gränsfall till ektunga. Man brukar känna det dagen efter när man fortfarande spottar små flis och det dunkar lite hårdare i skallen. Le Tense kanske inte är flis men iallafall små små spån och det kan jag leva med.

  P.

  SvaraRadera
 6. @JC, ska bli roligt att ta del av både resa och Bristly viner.

  @Fredrik, tack jag gör mitt bästa. Ja vist blir man sugen på rejälare doningar. Tänk om de kan behålla uttrycket men dra på lite på komplexiteten och längde. Uha farligt.. ;)

  @P. Haha ja inte kan man lite på nån, men det är inte helt fel med lite nya förslag. Är nog på tiden att prova den där La Tensen nu. Ska försöka ordna en provning med habila vardagstjut ala Systembolaget. Får se om jag kan få några att nappa.

  Den där eken är inte att leka med ;).

  SvaraRadera
 7. Kul att ta del av dina intryck. Av P hade jag fått en hint redan tidigare så efter att ha testat på Bristlys sortimentsprovning kan jag bara hålla med er. Jäkligt trevligt vin!

  SvaraRadera
 8. Hade också någon slags förhoppning om att kunna medverka på den provningen, men tji fick jag. Roligt att höra, läste dina noter om Riservan och blev minst sagt sugen. Ska försöka att få fingrarna ur snart :)

  SvaraRadera