Sidor

söndag 13 mars 2011

Kerpen Wehlener Sonnenuhr Riesling Spätlese 2007. Kan det få bli vår denna gång..

Halvsött kan vara helgott.
Det är vår i luften och vad passar då inte bättre än ytterliggare en smak av sommaren. Halvsött bersåvin, eller vuxenlemonad om du så vill hör våren, eller möjligen försommaren till. Under den varmare tiden på sommaren får det gärna vara lite krispigare men nu när solen värmer så sällskapet på södersidan tar av sig både flecekläder och vantar kan något småsimmigt, sött och lättsamt vara passande. Eftersom livet som småbarnsföräldrar går i 110 med trixande och fixande får vi nöja oss med att alla korvar inte blev vidbrända mellan sovstunder och ammningar.

Men till kvälls när solen har gett kinderna ett härligt rött skimmer och sinnet är redigt avtrubbat efter flera timmar utanför villaväggarna kan något småsött passa till panerad fisk med chillisås. Förra året beställde jag ett provpaket med blandat godis från Weingut Kerpen. Flaskorna börjar så sakteliga ta slut men maken till fina prestationer till en ytterst rimlig penning har jag sällan skådat.

En spätlese från 2007 borde inte vara något undantag.
En fet stor doft med en skön mix av tropisk primärdoft och begynnande dieselmognad. Söta honungstoner och aningen citrus spär på tillgängligheten. 


Smaken är framförallt söt men med en frisk syra som balanserar upp. En begynnande mognad även här och frukten backas upp av tyngre dieseltoner. I dagsläget är sötman lite för framträdande för att vara riktigt bra men det råder ändå en skön balans mellan vad som komma skall och det som har varit. 


Eftersmaken är lång där en blommig druvighet dröjer kvar längst. Litche om ni vill ha en specifik smakåtergivelse.


Efter ett tag öppnad i flaska kliver syran fram och visar på lagringspotential och tametusan om inte sötman upplevs mindre. (89p)

En riktigt fin singelflaska där den enda nackdelen är att jag var på den lite tidigt, som tur är finns det 07:or kvar att tillgå hos Wein Weber. Hoppas att jag hinner lägga nästa beställning innan de tar slut. För trots att mina preferenser går mer åt det torra hållet är det aldrig fel att ha några säkra halvtorra i källaren.

Tills nästa gång. Ny vecka, nya tag...

7 kommentarer:

 1. Haha eller hur! Må vara ett enkelt vin men ibland är det allt som krävs..

  SvaraRadera
 2. Titta på priserna på bifogad länk. Vanlig Spätlese från 2006

  http://www.modernwines.se/sor_product.php?productId=82

  MVH
  //gm

  SvaraRadera
 3. Såg ju helbra ut men jag får inte upp något på SBs sida? Är det privatimport eller??

  SvaraRadera
 4. Vilken fantastiskt fin blogg du har med otroliga bilder och vacker layout. Hatten av!!

  Ett litet vintips från en föräldraledig Barossa fantast som inte har med denna/provning inlägg att göra. (http://www.slurp.co.uk/red-wine/australian-red-wine/7177-elderton-command-shiraz-2005/). Inte ofta man får möjlighet att dricka viner i denna klass för under tusenlappen. Finns 12 flaskor kvar.....Bästa vinet jag druckit (om man får sälja in denna)!

  SvaraRadera
 5. Oj tack för beröm..

  Självklart ska du komma med tips, har några funderingar dock. Har du beställt från slurp förrut? Hur var det med frakten/kostnad?

  Kanske är dags att göra min första beställning från ön. Tack ännu en gång.

  Mvh David

  SvaraRadera
 6. Beställt en gång 18 flaskor. Då några flaskor av denna samt några flaskor Mitolo. Frakten ingick!!! vid första beställningen. Jag har för mig att frakten var ca £ 30:- för 18 flaskor. Lite osäker på exakta summan.
  Englands största vinhandlare på internet i alla fall.

  SvaraRadera