Sidor

fredag 28 februari 2014

Philipponnat Clos des Goisses 1996. Imorgon är det Mars..

Philipponnat Clos des Goisses 1996
Jaha då var man lätt golvad igen, ännu en gång är det Ulfs fel. Philipponnat Clos des Goisses 1996 är helt enkelt oemotståndlig. Tänk att juice från druvor plockade för närmare 20 år sedan kan upplevas så fräscha. Nog för att det finns en del som vittnar om ålder, lite nötter, en fylligare djupare komplexitet både i doft och smak men helhetsintrycket som lämnar mitt anteckningslösa minne är stenig, komplett, följsam fräschör med en ryggrad av högsta kvalitet och löfte om mer. Helt plötsligt känns det inte helt orimligt att lägga runt tusenlappen på en flaska vin, fast det är klart, sedan ska man vänta i bra många år för att slutligen önska att man köpt flera. Äsch lika bra att fortsätta gotta sig åt minnet av denna ett tag till, sämre kan man absolut ha det.

Clos des Goisses är också namnet på den 5,5 hektar stora vingården belägen i Mareuil-sur-Ay som Pierre Philipponnat köpte 1935, 25 år efter att han öppnat portarna till huset. Av de 650 000 flaskor som produceras årligen är CdG deras dyraste och klart bäst ansedda. Årgång 1996 innehåller 50% Pinot Noir och 50% Chardonnay även om vingården är planterad med 70% Pinot och 30% Chardonnay. Vinifieringen sker delvis på ståltank även om merparten fortfarande ligger på ek, dosagen är på ca 4 g/l och vinet får ligga i källaren upp till 11 år innan det släpps på marknaden. Enligt utsago ska vinet helst dekanteras före dess 20 års dag vilket inte låter allt för otroligt med tanke på hur denna 18åring betedde sig.

Tills nästa gång. Vad tänker ni knipa av det kommande bubblet? Jag har mina aningar...

4 kommentarer:

 1. Ahhh den var ju så god! En flaska kvar - får inleda Kalifornien 40/50! ;-) Lite sugen är man allt på att leta rätt på en låda 2002:or. Och nej, jag har inte kollat länken, köpstopp... vilket dock inte hindrade mig från att hugga en Fattoi idag. Ge mig styrka! Ha det gott! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter som en plan :), fast allas vår skumpaguru sa ju att 00:an skulle vara magisk och den finns i en affär nära dig ;) Känn på den med ditt köpstopp! Detsamma!!

   Radera
 2. Jag kan också rekommendera Philiponnat Grand Blanc om du inte har testat den ännu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tips, har inte provat den ännu.

   Radera