Philipponnat Clos des Goisses 1996 |
Clos des Goisses är också namnet på den 5,5 hektar stora vingården belägen i Mareuil-sur-Ay som Pierre Philipponnat köpte 1935, 25 år efter att han öppnat portarna till huset. Av de 650 000 flaskor som produceras årligen är CdG deras dyraste och klart bäst ansedda. Årgång 1996 innehåller 50% Pinot Noir och 50% Chardonnay även om vingården är planterad med 70% Pinot och 30% Chardonnay. Vinifieringen sker delvis på ståltank även om merparten fortfarande ligger på ek, dosagen är på ca 4 g/l och vinet får ligga i källaren upp till 11 år innan det släpps på marknaden. Enligt utsago ska vinet helst dekanteras före dess 20 års dag vilket inte låter allt för otroligt med tanke på hur denna 18åring betedde sig.
Tills nästa gång. Vad tänker ni knipa av det kommande bubblet? Jag har mina aningar...
Ahhh den var ju så god! En flaska kvar - får inleda Kalifornien 40/50! ;-) Lite sugen är man allt på att leta rätt på en låda 2002:or. Och nej, jag har inte kollat länken, köpstopp... vilket dock inte hindrade mig från att hugga en Fattoi idag. Ge mig styrka! Ha det gott! :-)
SvaraRaderaLåter som en plan :), fast allas vår skumpaguru sa ju att 00:an skulle vara magisk och den finns i en affär nära dig ;) Känn på den med ditt köpstopp! Detsamma!!
RaderaJag kan också rekommendera Philiponnat Grand Blanc om du inte har testat den ännu.
SvaraRaderaTack för tips, har inte provat den ännu.
Radera