Sidor

fredag 7 februari 2014

Faustino I Gran Reserva 2001. Äntligen..

Faustino I Gran Reserva 2001


Jag blir så glad, i hyllan på mitt lokala bolag står det ett hederligt gammaldags vin. Det är ingen tillfällig lansering, det är inget köp som blivit över utan står där till allmän beskådan i pluralis. Kanske inte årets vin som Decanter Magazine utnämnt det till, faktiskt inte ens månadens om jag tänker efter men utan förutfattade meningar, kanske taget för den igenkännande etiketten, den blästrade flaskan eller som i mitt fall ren nyfikenhet, bjuder Faustino I Gran Reserva 2001 (nr 2678, 156 kr) på en bekväm resa, en liten nostalgitripp, till vad som möjligen kan anses vara oföränderlig, nämligen spansk Rioja i sirlig läderbiten stil.

Doften är helskön, begynnande mognad, balanserat, lite läder, marsipan, något eteriskt och mörkt. Allt samlat i en ursrpungstypiskt lätt skrud med volymen på mellan. Munkänslan är verkligen åt det syrligare hållet, nästan lite småsnipigt men ändå bra pigg rödsirlig frukt, gott om ekmarkörer och ett torrt lite småträigt slut med minimala uttorkande tanniner. Eftersmaken har en liten slagsida över i ek även om den lätta rödfrukten även här gör sitt bästa. Med luft och tid växer det fram lite mer mörker och uttrycket blir än mer lättsippat.

-Ska jag hälla något annat i ditt glas?
-Nej, det är riktigt gott.
Behövs egentligen inte tillägga mer, ett fullgott betyg med tanke på att alla inte har samma fabläs för "snipiga" viner som en annan.

Tills nästa gång. Fredag it is...

4 kommentarer:

 1. Kul, drack detta själv väldigt nyligen. Finns en trevlig diskussionstråd om vinet här om du inte ännu har läst den: http://www.finewines.se/threads/veckans-bortgloemda-klassiker-v-5-2014.2528/
  Mvh
  Matlen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, hade inte sett, alltid roligt med flera åsikter :)

   Radera
 2. Alltid härligt med överraskningar i systemethyllan!

  Måste passa på att berömma ditt fotoarbete här på bloggen. Rent ut av kanon! Men det visste du säkert ;-) Keep up the good work!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack o tack, alltid lika roligt att höra :)

   Radera