Sidor

tisdag 25 februari 2014

Pommery Cuvée Louise 2002. HD skärm, jo jag tackar ja..

Pommery Cuvée Louise 2002
Zalto White wine
Finfrämmande i helgen, Ulf med son kom på en efterlängtad visit. Det var ta mig tusan på tiden! Eftersom jag vet att Uffe alltid har något stort med sig och fokus ligger på champagne fick det bli att slå på stortrumman här också. Först inhandlades det lite nya glas, det kan man ju inte ha för mycket av, eller? Och sedan rök korken ur den enda "nya" Champagne som bolaget lanserade i Februari, nämligen Pommery Cuvée Louise 2002 (nr 91106, 999 kr)

Men först några ord om glasen, jag har ständigt radarn uppe för de "optimala" champagneglasen, redan i benämningen ligger motsägelsen, optimala. Eftersom intet vin är det andra likt, ålder, druvor, vinifikation osv, finns det inget glas som passar alla vin, men försöka duger ju. Fick för ett tag sedan nys om att Wine Spectator (hittar tyvärr inte länken) hyllade Zaltos White wine glas och som tur är känner jag killen som tar in dessa till Svedala. En beställning fattigare och några glas rikare fick de bekänna färg. Som alla Zaltos glas var de smäckra och nästan läskigt tunna, måste nog säga att dessa dock tar priset i utförande, till och med frun som annars är lite skeptiska till formen på Zalto gjorde tummen upp. Smak- och doftmässigt var de klockrena, inte lika snipiga som flöjtar, bra snurr i kupan och en övergripande elegant framtoning. Sedan att vi hade ovan nämnda och Philipponnat Clos des Goisses 1996 i glasen gjorde ju inte saken sämre. Får återkomma med ett mer ingående test framöver men hittills är jag såld.

Pommery ingår i den större Vranken gruppen, huset bildades 1856 och snart var de en av de största i Champagne. Pommery är fortfarande en av de firmor som äger mest Grand Cru mark i Champagne, förutom sin egna mark köper de in ungefär 70% för att årligen kunna producera ca 5 miljoner flaskor.

Cuvée Louise 2002 är Pommerys crème de la crème. Såg dagens ljus 1986, 65% Chardonnay och 35% Pinot noir från enkom Grand Cru rankor i Ay. Namnet är taget från grundaren och grundarens dotter som i likhet med vinet ska vara ett slags mirakel. Den andra jäsningen på flaska görs svalt, ca 10 grader, vilket ska ge ett elegant, rent och fräscht vin med delikat mousse. Så långt låter allt bra, dags att smaka.

Ultra elegant doft, liljekonvalj, färsk persika, blöta stenar och något svårgripbart som lurar i bakgrunden, nötter kanske, hurusom är volymen ganska nedsänkt men det som kommer fram är ljuvligt. I munnen är det ett smeksamt monster, moussen är superlen och riklig, insmickrande nästan, sedan kickar nötter och något fylligare in, följt av stenig mineral och gul småtropisk frukt, för att slutligen mynna ut i en syra kick och en smeksam beska som slutligen blir en lång elegant och syrligt balanserad eftersmak. Med tid i glaset blir det hela en kavalkad av honung, stjärnfrukt och följsam balans. Håller tyvärr inte ihop lika bra till dag 2 då Ulf kom men med ökad temp var den fortfarande ytterst njutbar.

Inte ofta jag kommer i kontakt med högdjur som dessa och i ärlighetens namn vete katten om det är värt runt tusenlappen, eller jo. Någon gång ibland, allt för sällan egentligen, kan man få skämma bort sig själv med bubblor ljuvliga som dessa.

Tills nästa gång. Blogger gör verkligen slarvsylta av bra bilder...

7 kommentarer:

 1. Härligt! Tack själv, det var lika trevligt som vanligt! :-) SOM man blev bortfintad av Louisen... det finns som sagt vissa kunskapsluckor... men, de ska ju täppas till! Och Zalto - underbara glas.

  Skitsnygga bilder som vanligt David! :-) Känns som att det där med hus med vinkällare och fotostudio är nog inte så dumt alls... Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, eller hur? Vissa fördelar ska man ha av att bo på landet ;) Om det finns kunskapsluckor att fylla, men det är ju det som gör det så roligt. Ha det super själv så hörs vi!

   Radera
  2. O stort tack såklart, värmer gott med beröm :)

   Radera
 2. Har använt dom glasen en hel del senaste tiden jag också, underbara till moget skum! Men en rekommendation är att prova Zaltos sötvins glas, riktigt bra att dricka Champagne ur
  /Martin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah, great minds think alike :) Köpte faktiskt sötvinsglasen först, gillade verkligen utformningen, upplever dock inte att de är lika snurrvänliga samt att de fångar upp aromerna sämre. Men jag ska absolut ge dem en chans till, vad dricker du helst ur sötvinsglasen? Moget eller ungt?

   Radera
 3. Du glömd nämna att det var varuprov?? Lustigt att nu se övrig respons i bloggosfären på detta vin. Dock stor kredd till Ulf som skrev en lite mer nykter (?) recension. Det vore bra om du i fortsättningen alltid skriver ut när det är varuprov så att man kan läsa dom med en betydligt större nypa salt än vanligt.
  Betalade du föresten för glasen?
  /TTT

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej anonym och tack för kommentar, och jo jag betalade själv för både vin och glas. Och jo jag tyckte precis som jag skrev om vinet precis vid öppnandet, tyvärr föll det ihop till dag 2, precis som Ulf så sakligt skriver. Tror dock att jag gillade vinet aningen mer än Ulf, men som sagt, smaken är som baken.

   Radera