Sidor

lördag 22 februari 2014

Artisan Halbturn Red 2009. Ja se de snöar..

Artisan Halbturn Red 2009
För er som har missat har Peder på handlavin.se lagt om sina rutiner lite, nu åker Peder själv ner och hämtar godbitarna från Österrike, fyra gånger per år dessutom så det gäller att passa på när han väl har öppet. I senaste nyhetsbrevet var det lite extra fokus på en av mina favoriter, nämligen Franz Schneiders Artisans Wines. En nyhet som jag uppskattar i "nya" butiken är att det finns flera årgångar av några viner, däribland ett säkert kort, nämligen Artisan Halbturn Red. Eftersom jag har källaren full av både vanliga och magnumbuteljer, som faktiskt brukar vara billigare än två vanliga, galet jo jag vet, blev suget för stort. Korken rök ur en 2009:a, bra att kolla läget och eventuellt fylla på nu när det så lägligt finns kvar.

Öppnar upp med järn, blod och lite mustigt mörk trä. Det finns dock gott om mörk frukt kvar men den håller sig i bakgrunden, det är en aning svårmodig men balanserat och njutbart av attan. Munkänslan är förvånansvärt fräsch, inte för att jag väntade mig något lik, men den är väldigt pigg och inte alls så utvecklad som jag misstänkte. Stram, bärig, mörk, örtig, lite trä och ett skönt uppstramande slut som mynnar ut i en lång bär och ekstram eftersmak. Den stora skillnaden från sist är att det känns personligare, stramare och faktiskt intressantare. Lite som en Bordeauxklon fast med ett uttalat Österrikiskt språk. Med tid blir uttrycket ännu intressantare, mognare men behåller sin fräschör. Det här är verkligen ett vin som jag önskar att fler kunde hitta, i den mening att det finns kvar åt mig också såklart. Det blir till att fylla på, helt klart.

Tills nästa gång. Skotta tung blötsnö, det var väl roligt hurra!...

2 kommentarer:

  1. Vilka otroliga bilder. Det är lite kul att just "Halbturn Red" har vi lyckats komma över lite olika årgångar och för närvarande finns den att köpa som både 2009, 2011 eller 2011. http://handlavin.se/vinbutik/52-artisan-halbturn-red.html Mvh Peder, Handlavin.se

    SvaraRadera
  2. Tack för beröm Peder och tack för klargörande, nu gäller det bara att bestämma vilka och hur många.

    SvaraRadera