Sidor

tisdag 19 november 2013

Mailly Grand Cru Brut Réserve N.V. Då var man fast igen..

Mailly Grand Cru Brut Réserve N.V. 
Champagne på halvflaska är perfekt att ha hemma om det kommer en oväntad gäst, om du helt sonika blir sugen på champagne mitt i veckan eller om du i likhet med mig vill testa så mycket som möjligt utan att behöva öppna plånboken för en stor flaska. Jag har samlat på mig några spridda skurar, både från vårt "kära" monopol och utomsocknes. Mailly Grand Cru Brut Réserve N.V. finns tyvärr bara i restaurangsortimentet, men vadå, är något bra kan man alltid privatimportera eller kolla Wine-Searcher för flera inköpsställen.

Champagne Mailly är ett litet kvalitetsorienterat kooperativ som grundades 1929, de huserar i Grand-Cru byn Mailly i Montagne de Reims. Här ligger främst fokus på Pinot Noir även om det odlas Chardonnay också. Oj, här kommer min nästa utmaning, som allmänt geografiokunnig, lokalisera och försöka minnas alla byar och vart de ligger. Tur att Google maps finns, och jo detta nyfunna Champagneintresse borde såklart mynna ut i ett besök, men det är en helt annan historia. Om geografi är en utmaning så är språket ett annat, tur att Mailly har en engelsk flik, där utläser jag med lätthet att just denna cuvée består av 75% Pinot och 25% Chardonnay. Inte helt vanlig fördelning för en multivintage cuvée, desto mer spännande.

Doften är helt klart åt det fylligare hållet, mogna gula äpplen, mandarin, brioche, champinjoner och ett stänk skaldjur. En riktigt angenäm doft som trots sina fylligare och mognare toner behåller en skön fräschör. I munnen följer det mogna större uttrycket med, en livlig och påtaglig syra balanserar upp de mustigare tonerna av bröd, skogschampinjon och gula mogna äpplen. Moussen är mjuk och riktigt behaglig, ska jag klanka ner på något känns den inte riktigt balanserad och i eftersmaken blir det aningen för mycket av det vita i grapefrukten för att kännas klockren, men vänta nu, de små skavankerna försvann nästan med ökad temp och mer luft. En mycket intressant och matvänlig stil som verkligen gör mig nyfiken på mer pinotdominerad Champagne.

Salmiakpyramider
Lakrits och Champagne kan det vara något? På mässan ställde jag frågan till Choklad och Lakrits. Med mig hem köpte jag en påse salmiakpyramider. Mjuk saltlakritsgelé pudrad med socker, kan det verkligen funka? Jotack, faktiskt riktigt bra, syra och sälta smälte samman och något i formeln tog bort det småbeska avslutet. Tyvärr var det inte en kombination vars delar lyfte och skapade en gemensam skönsång men för den lakritsfrälste kan jag gott rekommendera kombinationen. Själv återgår jag till mina chips, men vadå, smaken är som baken. Frun formligen älskade kombinationen, visst är det härligt med subjektiv smak.

Tills nästa gång. Band of Brother, probably the best serie in the world...

7 kommentarer:

 1. Tjenare,
  Självklart måste du snarast planera ett besök till champagne, det är ett lätt område att åka runt i och var iaf för mig en aha-upplevelse för mig att åka runt och se alla platser jag läst om. Vad det gäller Pinot Noir-dominerade skumpor är Henri Giraud en av mina favoriter. Både hommage a Francois Hemart och Code Noir är två fatlagrade matskumpor, hommage a francois hemart har lite chardonnay i sig och är lite lättare i stilen än code noir och en bra inkörsport för att se om man gillar deras stil.
  Ser fram emot att fortsätta följa ditt upptäckande av champagne.

  //Viktor

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej,
   Som du säger, självklart! Har du eventuellt några guldkorn att delge är jag idel öra/öga :). Har sneglat på Henri Giraud, har några andra som ligger i pipelinen men jag ska absolut testa vid tillfälle. Tack för uppmuntran, till skillnad från vad man kan tro vid första anblicken är det verkligen ett mångfacetterat område med otroligt mycket att upptäcka.

   /David

   Radera
  2. Restaurangerfarenhet från Reims är att La table Anna var riktigt bra; grym mat, bra vinlista och helt ok priser. Finare alternativt Le Foch, en stjärna i guide Michelin var en besvikelse; maten var bra och vinlistan fantastisk men det var dyrt och servicen bekröftade alla försomar om snobbiga franska kypare man kan tänka sig.

   Radera
  3. Tack för tips, lagars i minnesbanken :)

   Radera
 2. Snygga bilder som vanligt. Finner de väldigt svårt att fotografera flaskor...men som den saltlakritsnörd jag är blev jag intresserad av salmiakpyramiderna, vet du vart man kan köpa dem? Någon butik i Sthlm?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Matias, jo det är klurigt att fota flaskor, om man vill ha det utan reflexer och med total skärpa gäller det att bygga upp det studiostyle. För mig som bara kör naturljus får man ta det lite som det kommer :)

   Om du klickar dig vidare på länken finns det kontaktuppgifter och en adress, de har en fysisk butik där om jag inte missminner mig. Med tanke på att de bara hade en bråkdel med till mässan tror jag inte att du blir besviken. Om du besöker försök att få med en påse saltlakritsmandlar, oh my :)

   Radera
 3. Ah! Ja helst vill man ju slippa undan reflexer. Är tyvärr inte tillräckligt bra för att få bort dem :-D Då ska jag genast kika vidare på länken.

  SvaraRadera