Sidor

fredag 8 november 2013

Mitt Kök 2013 - Några godbitar..

Vilket inferno av intryck och smaker, eftersom jag skulle göra mässan på en dag ville jag träffa och smaka så många och mycket som möjligt. Såhär i efterhand känner jag mig både mätt och tömd på intryck. Ska försöka sammanfatta några av torsdagens höjdpunkter, vissa saker känns helt enkelt onödiga att missa på årets mässa.

Scott Zrna, Fox Creek
Ett snack med en livs levande vinmakare, finns flera att prata med på mässan men min höjdare blev den med Scott Zrna på Fox Creek. På ett sprudlande, kunnigt, jordnära och dynamiskt sätt förklaras varför en av mina aussifavoriter, Short Row Shiraz, är så bra. Och att man faktiskt kan få syra och fräschör i vita trots varmt klimat, att favoriten där hemma är en liten plätt Cabernet och vilka huvudslagande dumheter det var att de flesta gamla rankor slets upp pga snabba pengar. För att nämna lite av allt som avhandlades.


Riktigt läskande matvänlig Valpolicella, torr integrerad 17% Amarone och att en poängströdd vingårdsbetecknad Amarone som formligen exploderar i munnen och inte kostar skjortan. Dessa hittade jag hos Staffan Dahlgren på Winemarket. Brigaldara är en av tolv Amaroneproducenter som verkligen har koll på läget och det måste man säga att vinräven Staffan också har.

Emil Persson o Pontus Modig, Vinlådan.nu
Några till som har koll på läget är grabbarna hos Vinlådan.nu. Personliga, smått egensinniga, lättsamma och framförallt mersmakande viner från främst Frankrike och Italien. En klar kvalitetsprägel, känsla för ursprung och metod samlat i en kvartalslåda innehållande 6 flaskor för 895 kr direkt till dörren. Smidigt, enkelt och gott. Dök man in med näsan i torsdags fick man en Proseccoupplevelse utöver det vanliga, grumligt, småbångstyrig och alldeles äkta druvjuice, bara ett exempel på unika upplevelser som Emil, Joel och Pontus sniffar upp åt oss.

Lite mer känd för gemene bolagsbesökare är Faustino, Spanienfrälste Annica på Bibendum skänkte en sammetslen, sömlös och alldeles underbart drickfärdig Riserva från 1981!, vilken tur att jag skickade Uffe till Regeringsgatan för att hämta upp min ranson. I andra ändan hittar man Faustino VII, rödfruktigt i massor, följsam och riktigt matsmakande. För 299 kr respektive 75 kr är båda riktigt givna köp.

Eller dagens sydafrikan, lite grön, inställsamt fruktig, aningen rök men med en grym framtid. Meerlust Rubicon 2008 var en nyttig påminnelse om att jag inte ska avfärda Sydafrika, tack för det Andreas och Tryffelsvinet.

Sist men absolut inte minst, Claes på Ward Wines visade tydligt vart skåpet ska stå. Rent, elegant, förförande och alldeles underbart. Pol Roger Cuvée Sir Winston Churchill 2000 kommer att följa med mig i smakminnet länge.

Tills nästa gång. Helg, nu var det helg...

Pst. En sak sörjer jag och det var att jag inte hann se Roberto laga mat på Robertos ursköna Vacche Rosse. Om ni ser Roberto så hälsa från mig och se för bövelen till att få smaka osten.

2 kommentarer:

 1. Härligt - nu har jag beställt en låda från Vinlådan.se - litar på dig att den är bra...:-)

  /Joakim

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, ja se där. Då får vi verkligen hoppas att den faller dig i smaken, ska också beställa mig en låda eller så får jag ta över din om du inte tycker om ;)

   /David

   Radera