Sidor

torsdag 13 december 2012

Fonseca Guimaraens Vintage Port 1995. Tack o lov för kompetenta hantverkare..

Dadlarna kan med fördel ligga på kakan
Varför krångla till det? Borde upprepas oftare för ibland är det för enkelt. Släng fram några peppisar, skär grova, och nu snackar vi barkbitstjocka, bitar Västerbotten, om du vill krångla till det kan du dessutom strössla fram några färska dadlar, ja inte den där semitorkade sorten utan färskt ska det vara. Dra korken ur systemets få/enda!?! tillgänglig Vintage Port med lite ålder och voilà. Dagens kombo är serverad.

Mera Port
Fonseca Guimaraens Vintage Port 1995 (nr 8001, 329 kr) är en härligt sammansatt sak, inte på något sätt gammal utan här har tidens tand slipat ner beståndsdelarna till en enda skön, mjuk omfamning av mörka lena bär, orientaliska kryddor, lite nötter, fikon och ett avslutande sting av alkohol som sedan mynnar ut en i halvlång, småstram eftersmak. Det den saknar i komplexitet tar den igen i pur drickglädje och tillgänglighet. Inget svårt, inget konstlat utan bara harmoniskt, smuttvänligt starkvin. Varför inte byta ut glöggen mot detta? Om fler skulle göra det så kanske, kanske vi skulle få fler halvmogna starkvinsalternativ på våra hyllor.  

Funkar även med stilton har jag hört
Tills nästa gång. Om det inte framgått, så nej, är ingen fan av glögg...

2 kommentarer:

  1. Nu blir jag riktigt sugen. Jag älskar bra port, men dricker det allt för sällan. Jag kan dock bekräfta att stilton på pepparkakorna också är en underbar smakkombination, till denna dryck. God jul!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, jo jag kan tänka mig det ;). Och ja, det dricks alldeles för lite port här hemma också, för att inte tala om hur gapande tomt det är i källaren.. Tack det samma, se nu till att dricka något riktigt värmande i jul :)

      Radera