Sidor

onsdag 19 december 2012

Doris Blå och Domaine Boudeau Rivesaltes 2010. Nu kan julen komma, i alla fall den lediga delen av den..

Undrar vilken som heter Doris
Kära frun och dotter var på julmarknad, med hem kom ett litet paket med kärlek, ja och så en ost förstås. Stora Lunan Gårdsmejeri är ett litet gårdsmejeri strax utanför Falun. Produktionen är liten, såklart, med fyra fjällkor som bidrar med sitt. Doris Blå har ett tunt lager blåmögel runt sig, eftersom biten är färdigskuren och inplastad antar jag att smaken spridit sig en aning.

Helt makalöst krämig ytterkant, riklig sälta, en touch messmör, lite mild mögel och en krämig smått animalisk eftersmak. Låter smarrigt eller hur? Saken är den att det var riktigt smarrig, mäktig, mustig och sådär småskitig som man kan förvänta sig av en hantverksgjord ost. I kärnan är osten snarast hård, en ytterst märklig skapelse och perfekt när du är sugen på lite lagom mycket mögel, om du kan få tag på den vill säga.

Aldrig hört talas om? Inte jag heller
Till detta passar såklart ett vitt sött men hur är det med ett rött? Domaine Boudeau Rivesaltes Grenat Sur Grains 2010 (köpt hos der Wein Weber för en hundring exkl frakt) är också en lite småudda varelse. Vin doux naturel, vilket kort, om jag fattat rätt, innebär att man tillsätter en liten del ren sprit i jäsningen vilket medför att det blir en del socker kvar när jästen jäst klart. Därav ett sött vitt, eller som i det här fallet, rött alternativ.

Maken till användbart dessertaktigt vin får man leta efter, ännu ett glöggalternativ för oss få som tycker att det är en styggelse. Doften är fruktig fräsh med bara aningen torkade drag. I munnen är det fyllig, ganska extraherat med ett skönt tryck, tydliga portvinsvibbar fast utan allt för tung alkohol och fruktsötma. Balanserat absolut, lätt kanske är att ta i, men inte är det långt ifrån. Varken särskilt komplext eller komplicerat i dagsläget, bara riktigt bra sällskapsdricka och smaksällskap till allt från smakrik ost till chokladinnehållande saker.

Gick lika bra att skära med pepparkaka
Gick alldeles utmärkt ihop med den krämiga, smakrika och salt osten. För att riktigt gotta mig i julstämning stoppar jag ner några peppisar också, vilket såklart inte gjorde saken sämre.

Tills nästa gång. Bara fem dar kvar, sen kan man slappna av...

2 kommentarer: