Sidor

onsdag 6 juni 2012

Kientzler Tokay Pinot Gris Kirchberg de Ribeauvillé 2000. Vi hade i alla fall tur med vädret..

Smultron
Jordgubb
Nu ska jag sluta tjata om trädgårdens attribut, en sista anhalt bara vid barnens favvobär. Hur många har smultron, jordgubbar och hallon tio meter från ytterdörren? Jasså inte, aja något ska man ha för att man bor på "landet".

En till sak som är bra med att bo på "landet" är just närheten till den samma. Snabbt iväg och grilla en korv eller två medan regnat samlar kraft för ytterliggare en omgång. Tio minuters promenad och lite joxande och smack så befinner man sig mitt i skogen med brinnande brasa, tokiga ungar och en korv i handen. Underbart!

Gårdagens lilla har legat till sig ett bra tag i källaren, Kientzler Pinot Gris Kirchberg de Ribeauvillé 2000 (ca 70 riksdaler) på halva hittade jag i Atomwines reaback, just denna är slut sedan länge men det brukar alltid dyka upp något nytt intressant till ett pris som är alldeles för svårt att motstå.

Mogen lite oxidativ doft med inlagda persikor, musselspad, honung och krusbärssaft. Spännnade, moget och eget. Har lite svårt att sätta fingret på om det bara är intressant eller om den dessutom är god.

Munkänslan är åt det rundare hållet, men fortfarande hyfsat torrt, gula mogna äpplen, något småoljigt, balanserad syra som tar tag i sluttampen och lyfter upp helheten. Ganska gott om oxidaktiva inslag och en personlighet som balanserar mellan udda, spännande och god.

Eftersmaken är bra lång, bokna äpplen, något musselskal och en citrustvist långt bak i bakgrunden. (86-87p)

Jaha, vad va det här då. Finns vissa likheter med den söta tokji som jag drack nyligen men fräschare mer återhållen och såklart inte lika söt. Finns även vissa likheter med jura vin, med sina oxidaktiva drag. Tror att jag gjorde helt rätt i att ta denna nu och inte senare, trots vissa invändingar är det en spännande dryck med bibehållen stuns och charmiga egna drag.

och hallon
Tills nästa gång. Grattis Sverige, ännu en gång visar vädret sin charm...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar