Sidor

onsdag 20 juni 2012

Château Lousteauneuf 2009. 345600 sekunder för länge..

Hemkört? Ja tack
Vissa av er kanske tycker att det börjar bli tjatigt, men har man väl börjat är det svårt att sluta. Vad jag menar? Vinshopping på nätet. Aldrig har det varit enklare att utöva konsumentens rättighet att välja, jämföra och favoritvisera utifrån egen smak och tycke, inte monopolets tömmar. Missförstå mig rätt, jag gillar verkligen att kunna plocka en eller två flaskor för egen maskin och nog finns det godbitar på gröna skylten, med initierade och drivna importörer bakom, men förfarandet gynnar knappast den intresserade "lilla" människan.

Nej, tacka vet jag vinsurfing. Där är problematiken snarare omvänd. Det finns ju så innibången mycket intressant att välja mellan. Om du i likhet med mig är relativt ny på det här med vin kan det vara bra att ta rygg på någon/några som du tycker verkar ha någorlunda likande smak o tycke som dig själv. Framförallt plogar de i drivor som du annars kanske inte ens kommer i närheten av. En av mina favoritspårare är Niklas Jörgensen, hans vindlande färd kan ibland vara i snårigaste laget att följa men de gånger jag snappat upp något har jag aldrig blivit besviken.

Château Lousteauneuf var ett av de första beten som jag nappade på. Bruksduglig bordå till ett pris som inte gör hål i plånboken, ja tack gärna. Då var det 2005 som levererades, sedan kom 2009. Skapligt hopp men vad gör det. Två årgångar under 2000 talet som bevisligen presterade bra material. Nu är det som sagt 2009 (köpt hos der Wein Weber för 11.90 euro) som levereras och som det levererar.

En av många dolda skatter
Doften är mustig och balanserad med gott om mörka plommon och lite blygare vinbärsdrag. Ek finns där men mullrar på snyggt i bakgrunden. Helheten känns lockande ung, med ett modern touch, och en inneboende struktur som verkligen lyfter helheten.

Munkänslan är en ren fröjd, ung slank mörkröd frukt, en härligt fräsh inbäddad syra och tanniner som tar tag i  munnen ganska omgående, arbetar följdsamt men bestämt och släpper sitt grepp långt efter att all vätska lämnat mun och svalg. Det är framförallt mixen av en slankare kropp med gott om grepp, en modernare fylligare frukt och balanserade ekinslag som gör det här vinet så innibomben bra och användbart.

Eftersmaken är torr, plommonfruktig med mer färskt trä än gammalt. (88-89p)

Det här har klass, struktur, frukt, lagringspotential och framförallt fröjdfull klunkbarhet och allt samlat för ynka hundralappen.

Viss kärlek rostar aldrig
Tills nästa gång. Tänka att 4 dagar kan vara så överjordiskt länge...

2 kommentarer:

 1. Håller med dig i det mesta men är det inte jävligt omständigt med skatteverket eller är det ingen som bryr sig om det?

  H/ME

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, jag kan inte svara för alla men här har du en schyst tråd om hur det fungerar med skatteverket.

   http://www.finewines.se/vin/kopa-vin-via-andra-kallor-an-systembolaget-regler-transporter-och-annat/

   Mer om butiker på nätet här:

   http://www.bkwine.com/sv/reportage/mer/svenska-vinbutiker-pa-internet/#comments/

   Om man inte vill "krångla" finns det gott om butiker som ordnar allt.

   Mvh David

   Radera