Sidor

söndag 10 juni 2012

Tenuta delle Terre Nere Etna Rosso 2010. Vissa dar är bättre än andra..

On fire
Skolavslutningar och väderomslag om vartannat, är det bara jag eller är inledningen på Juni en hektiskt tid? Trädgård och mage växer ikapp samtidigt som äldsta dottern pendlar mellan litet och stort barn för att inte tala om pöjken som äntrat tvärsförstadiet. Mycket nu, men ändå känner jag en viss harmoni i allt.

Solid as a rock
Ännu en gång slår vi läger i hembyn, skönt att ha närmast möjligt till förlossningshjälp, underlättar klart att barn, farföräldrar och kusiner funkar klockrent. Fast det är klart, tio meter till sjön kan vara lite problematisk med små som har mindre vett än badsug. Hittills inget dopp men jag antar att det bara är en tidsfråga.   

Rödlätt doft med lingon, körsbärssirlighet, lätt parfymerad med skiraste rosstänk och ett mörkare kryddigare drag. Kabang vilken skön träff mitt i lustcentret.

Och glädjen fortsätter i munnen, det var mig en matglad, pigg och sval rackare. Föredömligt fokus i den slanka kroppen från början till slut. Gott om sirlig röd frukt, en mörkare krydda i bakgrunden och allt omringat av en personlig italiensk accent som blir mer och mer tämjd med tid. Tanninerna, som knappt är kännabara, gör ett redigt jobb för att torka ur svalg och tandkött.

Eftersmaken är hyfsat lång, torr och lågmält lockande. (87-88p)


Något för varje smak
Eftersom jag är hänvisad till småsippar, ja det är verkligen mig det är synd om, finns det en viss tillfredsställelse att se en hel flaska försvinna i ett naffs. Tenuta delle Terre Nere Etna Rosso 2010s (nr 91201, 129 kr) websaldo försvann nästan lika fort efter att IV hade skjutit med fyndpickan. Tur att jag hade fyllt på innan, fast jag sörjer lite för de som inte hann. Å andra sidan får man tycka olika, tunt, surt och ofärdigt sa frun efter en smutt. Fast jag vidhåller ändå att det är lika förträffligt till hemmagjord tonfiskpizza som egenkomponerad grillad bricka.

Tills nästa gång. Smaken är som baken...

Pst. Bjuder på lite..
Flower
power

6 kommentarer:

 1. Det är ganska skönt med sommar och ett gött vin!

  SvaraRadera
 2. Får nog hålla med din bättre hälft om tunt och ofärdigt. Köpte årgång 2009 för ett tag sedan och gjorde aldrig återköp men nu när den skrevs upp så gav jag den en chans till men njaee. Bra men inte mer tycker min palett. Smaksak garanterat :). Personligen pendlar jag ganska hårt med årstiderna och låter italienarna vila över våren/sommaren och rycker den ena fransosen efter den andra istället :)

  P.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja en smaksak absolut, för dålig smak kan jag inte beskylla kära frun med ;).

   Hm, lurigt det där med vad som går när. Kan i sak hålla med fast samtidigt har jag lärt mig att de konstigaste kombinationerna kan vara de bästa. Fast det är klart, låter inte helt fel med en fransos eller två :). Har du något favvo som du kan dela så här på rak arm??

   Radera
  2. Till grillen tycker jag Domaine de la Janasse Terre de Bussière funkar grymt. Eller den alltid så fina Campredon. Slog mig just att jag måste fylla på lite från Vinik..

   Les Obriers nu som 09a var inte dum heller men är man känslig för sötma så kanske man ska passa. Beror på dagsformen :)

   Har du tips på en bra C9dp hos SB då? Gärna mindre alkoholvarm sådan. De är ofta på gränsen tycker jag.

   Kom över ett par Barolo Paolo Scavino från senaste släppet så det blir väl nästa Italienare att nypa i stjärten :)

   P

   Radera
  3. Hm jo Janassen är fin, har faktiskt ännu ej provat något från Vinik. Har geografin mot mig.

   Lurigt med C9dp på SB, ska i ärlighetens namn säga att det har blivit lite av den varan på sistone. Du kanske ska kolla upp "mellan årgångarna" känns som både 06 och 08 varit mindre alkoholvarma än bombastiska 07, 09. Annars tar jag själv gärna emot tips.

   Jaså, det var du som nöp "mina" så att jag blev utan ;) Var bra nyfiken på halvan ska medges. Säg gärna ett ord eller två om hur den var.

   Radera