Sidor

torsdag 2 juni 2011

Clos du Mont-Olivet Châteauneuf-du-Pape 2001. Så var vi i Sundsvall..

Hotellinsyn.
Drygt tre timmar post lunch befinner vi oss i ett soligt Sundsvall. Clarion ligger mer än hyfsat centralt och bjuder till kvällssupé, on the house. Efter en snabb stros på stan kryper vi tillbaka till hotellrummet. Lugnt, skönt och vuxet.

Vad dricker man då när atmosfären är så där härligt avslappnat, finns inte så mycket att välja på om man inte vill ha ett glas rött/vitt eller en flaska av dito som kan bjudas i baren. Vis av erfarenhet så tog jag med eget. I kväll blev det rött i form av Clos du Mont-Olivet 2001 (nr n/a, 249 kr).
   
Takkylning
Läder, lite torr kaffe, jord och röda vinbär, aningen körsbär och tobak. Inte stor på något sätt utan bara sammansatt och härligt njutbart.


Samken är ren njutning, frukten är insjunken utan att vara allt för torr och tråkig, röd mot vinbär och lite surkörsbär. Jord, läderremmar, tobak spär på uttrycket. Efter lite tid i glaset kommer lite bränd soja och animaliska toner. 


Eftersmaken sitter i ett bra tag, är torr och ärligt läskande med lite kärnbitterhet. (89-90p)

Det är ett ärligt vin som är gjort för att njutas i stora klunkar. Inte stort men fantasieggande och härligt moget. Såhär på kvällskvisten är det precis rätt i ett solnaggat Sundsvall där grillos, stadspuls och Patty S gör oss sällskap tills förnuftet segrar och nattlampan släcks.

Tills nästa gång. Imorgon, Sundsvall by day...

5 kommentarer:

 1. Låter skönt! Själv har jag inte lyckats spara några c9p-2001:or, har väl någon 2004 kvar. Sundsvall är fint! :-) Ha det gott! /Ulf

  SvaraRadera
 2. Det är skönt, även fast de små saknas :)

  Jag har inte heller sparat några 01:or det var SB som hade vänligheten att förse oss med mogen Ch9dP till lägligt pris. Och ja, från och med nu ska jag bara dricka mogna viner. Ett löfte som jag förhoppningsvis kan hålla om några år ;)

  Ja just ja, vist hade du någon anknytning till Sundsvall? Det är sannerligen en fin och trevlig stad.

  Trevlig fortsatt helg/David

  SvaraRadera
 3. Inte jag - C :-) Jag har varit där en gång, men det jag såg var mycket trevligt! Nu har jag förresten provat vila och ro. Noteringar kommer! :-) /Ulf

  SvaraRadera
 4. Gammal är bäst :) Själv klunkade jag i mig 2001 Langhe Rosso på plats hos Mascarello i torsdags. Rekommenderas varmt. CM lär väl ha ett par liggandes tror jag.

  SvaraRadera
 5. Sant, gammal är nog bäst. Har en 97:a i källaren, minns att du druckit även den med välbehag. Får se om 01:an följer med i nästa beställning har svårt att tro att den spöar 97:ans pris dock ;)..

  SvaraRadera