Sidor

söndag 12 juni 2011

Dr Heger Riesling "Oktav" Kabinett trocken 2010. Här kom urladdningen..

Så mycket sommar innan midsommar.
Två fjuttiga dagar kvar på läsårets vedermödor. Har väl inte undgått någon att sommaren har övertagit oss men vad jag inte blir klok på är min näsas nycker. Ibland rinner den som en savande björk och bland torr som våra söderfönster blomkrukor. Allergi i dess renaste och olustigaste form.

Vad som från början skulle bli en introduktion till Bizling Wine & Spirits blir istället ett kort konstaterade. Nya spännande varuprov från en liten relativt nystartad import firma. Den här dagen har istället varit ett enda långt dis. Flera dagars anspänning på mig och familjen har tagit ut sin rätt, lägg till en något lägre temp och vi intar något som endast kan liknas med dvala med lågt humör och husliga göranden.

Bäst att fokusera på något uppiggande. För piggt är det sannerligen, min första titt på en tysk tia. Dr Hegers Riesling "Oktav" Kabinett trocken 2010, (kommer i BS i Augusti, 159 kr).
Sommardricka.
Fräsh, friskt frukt med betoning på tropiska smaker. Bakom lurar lite blommiga toner och ett uns skiffer. Avslutet bjuder på lite kokos och en aning citrus. Sneglar lite lätt mot det halvtorra moselhållet och har inte något direkt djup i dofterna, men det är väl att begära för mycket av en 2010:a.


I munnen känns det medelfylligt med en riktigt pigg syrlig syra. Frukten är inte lika framträdande som i doften men lirar med snyggt från läpparna ändå ner i svalget där jag hinner registrera allt från riktigt krispiga gröna äpplen, litche, stjärnfrukt, omogen persika och lime. Dessutom finns det något svalt och stenigt som ger en extra dimension. Överlag känns vinet just svalt, ungt och elegant.

Eftersmaken är riktigt lång, med lime, våta stenar och litche.

Vilken fröjd. Mitt först smakprov av 2010 är en ren uppvisning i kabinett Riesling. Ungt, piggt, med en näst inpå frätande syra men med stomme, mineralitet och uttryck som lovar en lång bekantskap. I dagsläget är det framför allt den pigga syran i kombination med nyanserna i smaken som gör detta till det perfekta sommarvinet. Det finns helt enkelt inget motstånd samtidigt som det inte blir trist och tråkigt. (88-89p, ligger säkert några fler och lurar när syran och smakerna satt sig)

Synd att vi inte får ta del av detta nu utan måste vänta till Augusti, fast å andra sidan blir nog detta riktigt bra till nästa sommar också.

Tills nästa gång. Får se vad tandläkaren säger imorn... 

Pst. Har kollat runt lite men har haft ordentligt svårt att hitta något vettigt om detta vin. Länk till vingården finns här, får nog ta ett snack till med importören. 

5 kommentarer:

 1. Härligt, riesling is the shiit! Och jag kan bara hålla med ang. den där infernaliska rinnsnuvan som absolut inte blir bättre vare sig med nässpray eller piller. Det blir till att dricka mer 'gröna' viner med mycket klorofyll och antihistamin ;)

  SvaraRadera
 2. Har provat deras Pinot Noir och den är riktigt mysig. Kul den hittar till Sverige.

  SvaraRadera
 3. Schysst! Sätter upp båda på inköpslistan! :-)

  SvaraRadera
 4. @Fredrik, jo nog är Riesling the shit allt. Känns nästan olustigt bra. Finns så mycket och så liten plånbok. Å andra sidan verkar det gällande på flera druvor.

  Mer gröna viner it is..

  @Niklas, Roligt att höra. Om de inte hittar hit kan man ju alltid köpa från hemlandet ;).

  @RedS, Ett varningens ord bara, detta är i dagsläget en riktig acid attack. Du brukar ju vara lite känslig ;)..

  SvaraRadera
 5. Hahaha! Fattar inte varför de häller på så mycket syra, obegriplish! ;-)

  SvaraRadera