Sidor

torsdag 13 januari 2011

Taylor (Fladgate) Porto Vintage Quinta de Vargellas 1988. Att arbeta är att uppskatta ledigheten..

Halvflaskan från 88 levde och lever än.
Jag trivs med mitt arbete men det finns inget som slår känslan som små springande välkomnande fötter framkallar vid hemkomsten. Å andra sidan skulle jag aldrig få uppleva det om jag ständigt var hemma.

Att ha och inte ha, det man har är inte så speciellt medan det man inte har kan få en att tråna likt en löpande katts utlopp mot en dito kastrerad. Nej kanske inte riktigt men nästan. En av nackdelarna och fördelarna med en vidgad marknad är att allt går att få tag på, när det inskränkte sig till den lokala arenan var det enklare. Det gäller inte bara vin utan allt. Undrar hur mina barn kommer att uppleva merkantilismens fram och baksida.

Taylors Vintage Quinta de Vargellas från det odeklarerade året 1988 var en sådan företeelse. När den reades ut förra året var det ett måste köp sedan har den legat i källaren och bidat sin tid. Inget tillfälle har varit speciellt nog eller så har det varit ett speciellt tillfälle men då har inte tiden funnits för dekantering och trixande. Men nu skedde det, goda vänner på besök, tillfälle samt möjlighet sammanföll.

Nackdelen med höga förväntningar är att de är så svåra att uppfylla, så var fallet till en början med detta vin. Ganska blygt och anonymt renderade det inga direkta hejjarop. Men döm av min förvåning när slatten som jag var påväg att hällas ut en vecka efter öppnandet bjöd på desto mer.

Doften är söt och mogen med fikon, lite nötter och röd torkad frukt som bara är bekvämt tillrättalagt och på intet sätt trött, bara härligt insjunket i helheten. Möjligen att man skulle kunna önska lite mer komplexitet men nu är jag bara petig.


Smaken är söt men ändå med en balanserande syra. Hela intrycket känns nästan krämigt och nyanserna har fått ge vika för en skönt homogen helhet. Nog för att det finns röd mogen nästan torkad frukt, lite nougat och nötter men inget direkt utmärkande.


Eftersmaken är söt, med en aning bitterhet och mer torkad frukt. (88-89p)


Ok att det fortfarande inte drar ner några stående ovationer men det spär på min övertygelse om att Port ska vara mogetsammanflätat och inte ungbångstyrigt, i alla fall om jag får välja.

Mer gammalt tack
Tills nästa gång. Nu är det helg igen...

14 kommentarer:

 1. Hej David,

  1988 var ju knappast en höjdarårgång och intar positionen bakom 1981 som den sämsta under 80-talet. Det är inte ofta jag säger det men i just det här fallet bör ett så ansett hus som Taylor's kraftigt överväga att deklassificera hela skörden. Nu var det knappast mycket kvar på rankorna när skörden väl startade (usel fruktsättning pga kallt väder, sval sommar, tokvarm period under september och mjöldagg på det) så enligt mig borde inget quinta-vin ha producerats det året.

  Jag provade den för knappt två´år sedan och tyckte då den var seriöst trött och ogin. Tyvärr är utbudet av mogen bra port litet på hemmaplan så jag förstår verkligen man vill prova ålder.

  You know the drill; ut och leta i cyberrymden ;-)

  PS. Ett vin med viss ålder och begynnande mognad (Obs! Begynnande) till riktigt bra pris är Offley's Boa Vista 1997 Vintage Port. Elegant port från underskattad producent. 2000 är också riktigt fin men ung! BS bägge.

  MVH

  Niklas

  SvaraRadera
 2. Bah, vad är väl portvin mot 7.5 cl Madeira i hostmedicinflaska... eller vad säger ni ;)

  Fyfanden va gott det var!

  SvaraRadera
 3. @Niklas. Tack för klargörande, undrade om det var mina smaklökar som inte var riktigt kalibrerade men då kan jag leta vidare.

  När det kommer till åldrad Port är det bäst att handla på auktion eller hos handlare? Vad är dina erfarenheter??

  @Fredrik. 7.5 cl Madeira kommer alltid att vara måttstocken för sött/starkvin hädanefter. Jäklar vilket vin, även om vi inte hade samma i flaskorna.. Vilket bara ökar på vördnaden för madeira..

  SvaraRadera
 4. David; taget det jag skrev ovan i beaktande så innebär det inte att du behöver uppleva vinet som dåligt! Klassisk kommentar, men det finns ju inga rätt eller fel! Gillar du så gillar du. Basta. Dina egna smaklökar kan ingen annan kontrollera (även om vinindustrin gör så gott de kan!).

  Det är bara nivån på en Taylor's jag kritiserar. Portvinsdalens Premier cru måste ha högre krav på sig själva och blott släppa vin när de fullt ut känner de kan stå för det. Nu är ett quinta-vin inte det mest ädla från huset men ändå, de är inte billiga.

  Att det reades ut förstår jag. Fast reapriset var det som borde varit gällande från start för att indikera att det inte är en Taylor's som når upp till sin vanliga standard.

  Gammal port är caveat emptor, köparens risk. Har du tur så kommer du över exemplar som får dig att inse hur stort port kan vara med 30-40 år på nacken - utan att betala överdrivet stora summor!

  Inte så värst länge sedan jag korkade upp en Qta do Noval Vintage 1960. Elegans och perfektion i mognad! Hittad på kommission i Danmark för 600 DKK!

  MVH

  Niklas

  PS Vet du vad. Starta med att försöka finna en quinta-flaska från bättre år. För att uppleva skillnaden.

  SvaraRadera
 5. Jo nog föll det mig i smaken men det var bara att förväntningarna var så mycket högre (även efter lite luft under vingarna), det var då ditt klargörande satte bitarna på plats.

  När det kommer till de svenska priserna på SB har jag börjat lära mig att de är mer ofta än sällan är okalibrerade mot resterande marknad. Ibland lågt, men ofta högre. Och framförallt är det svenska priset immun mot "dåliga årgångar". Mycket som jag inte visste när intresset började.

  Nu vis av erfarenhet skulle det vara roligt att ha den där 95:an som jag höll i min hand att jämföra med, men den ställde jag tillbaka ;)

  Bara att leta vidare, hoppet är det sista som lämnar en vintok :)


  Inte sagt att vinet var dåligt bara att jag hade förväntat mig mer, det var det som du klargjorde. Med facit i hand så är det sällan riktigt br

  SvaraRadera
 6. 1995 är ett betydligt bättre år. Inte Vintage-värdigt i och med att man försöker att inte översvämma marknaden (såväl 91,92, 94 hade redan deklarerats, och var bättre, så det bara gick inte att deklarera en gång till). Med facit i hand så är 1995 en bra quinta-vintage som säkert har en fem-sex års fin utveckling kvar(åtminstone en sådan som Fonseca's Guimaraens). Visst skulle du tagit 95:an ;-) Lätt att vara efterklok!

  Ge dig i kast med Boa Vista 1997:an någon gång. Det är en fin, elegant port som mognar ganska snabbt men håller länge.

  SvaraRadera
 7. Kan du inte kasta upp den översta bilden i hög upplösning? Vill ha som bakgrund :) Snygga bilder överlag! Kasta gärna upp Polizianon med.

  P.

  SvaraRadera
 8. Fråga först, tänk sen hehe. Du hade redan varit klok såg jag. Grymt.

  P.

  SvaraRadera
 9. Hej P, tack för beröm. Skickar gärna över bilderna i orginalutförande om du vill. Skicka ett mail bara..

  Mvh David

  SvaraRadera
 10. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 11. Du har verkligen snygga bilder, David! Gillar speciellt den med halva Taylor's.

  SvaraRadera
 12. Glömde ju instämma:

  Snygga pics mannen!

  SvaraRadera
 13. Oj, det här är nästan för mycket beröm att ta emot en lördagseftermiddag i landet lagom. Tur att jag skiter i det och bugar och tar emot. Desto roligare när det kommer från två av mina favorit fottare i bloggvärlden. Tack..

  SvaraRadera
 14. Kör MacBook 13" på 1280x800 så dina bilder du lagt upp funkar bra :)

  P.

  SvaraRadera