Sidor

tisdag 27 juni 2017

Col d'Orcia Brunello di Montalcino 2012


Vid första träffen visar Col d'Orcia Brunello di Montalcino 2012 upp en elegant, rödsirlig doft med färsk tobak, lite läder men framförallt en stram frukt. Väldigt ung, tajt och bestämd. Smaken följer i samma ton, pigga syra, stramt, elegant men ändå med en betryggande tyngd i botten, tänk färsk cigarr och lyxig trälåda. Avslutet snörper upp med en torr pigg ton som mynnar ut i en lång fruktstram eftersmak. Här kan vi snacka framtidspotential, det här behöver verkligen tid och luft. Väldigt tjusig version av Col d'Orcia.

Om 2010:an drog mot Piemonte med lite luft så drar det här helt klart mot Bourgogne. Fast det är klart, nog är vi hemma i Montalcino allt. Men det är en väldigt slank och elegant brunelloversion. Det första intrycket består, det kommer att krävas än mer tid och luft för att lyfta på riktigt. Parfymerad röd sirlig frukt, lite mörkare stöd från örter, färsk skalad bark och lite krutstänk. I munnen är det tajt, inte en dipp så långt tungan når, fokuserad. De sista smuttarna dag 1 är klart de bästa. Frukten har blivit varmare, syran dämpat sig lite och allt har harmoniserat.

Det är svårt att inte älska denna Brunelloresa som jag har embarkerat. Så potenta viner, direkt njutbara men med sådan framtidspotential. Ok någon dipp men det är lätt att glömma. Och ja, jag vet att jag tjatar men det är svårt att inte göra det när det smakar så gott. Col d'Orcia 12 är inget undantag. Dag 2 har det mörknat en aning, mer saltlakrits och örter i avslutet. Helheten andas fortfarande samma klass, framtidspotential och strama eleganta mustighet. Se där kom den varma frukten tillbaka också.

Tills nästa gång. På lördag smäller det, då spelar A-laget...

Pst.
RP 90
WS 92
JS 93
WE 93
MP 91+ (dag 1)
MP 93 (dag 2)

Psst. Col d'Orcia är tredje störst i Brunelloland. Varje år pytsar man ut ca 300 000 flaskor Brunello från sammanlagt 81 hektar. Här satsar man på jämn hög kvalitet, handplockat, noggrant utvalda druvor, modernt kombinerat med traditionellt, bottilagrat, ekologiskt tänk och dessutom lyckas man förse SB:s hyllor men den ena bra versionen efter den andra. Bara det är värt att ta av hatten för. I skrivande stund har jag magnumflaskor av 2004, 2006 och 2010 vilket såklart kommer att få sällskap av 2012 så fort de släpps. Mycket som inte är bra med SB men det är en fröjd att man kan tanka denna på halva, hela och magnum för en spottstyver.

1 kommentar:

  1. Flott blogg du har her. Jeg inviterer deg herved til å legge inn smaksnotater på våre sider også. Da får du en link til din side hver gang.
    https://winesworld.net/se/rodvin.aspx?velg=Italy&v2=9197

    SvaraRadera