Sidor

onsdag 14 juni 2017

Caparzo Brunello di Montalcino 2012


-Du langar fram vin efter vin som jag gillar. Orden är fruns och det är bara att instämma. Mitt pågående Brunello 2012 projekt är verkligen en Eriksgata i högkvalitativt, lättgillat vin med stor framtidspotential. Caparzo Brunello di Montalcino 2012 är inget undantag. Direkt vid plopp bjuder det på en mörk potent doft med spår av solmogna tomater, läder och lite choklad. Munkänslan är tajt, sömlös med otroligt fokus från start till mål. Eftersmaken är lång och smaskigt god. Får se hur det beter sig efter några timmar i kraff. För är det något som jag lärt mig vid det här laget är att tid och luft verkligen inte skadar de här ungherrarna från Montalcino.

Jamenvist! Doften har vuxit, både på bredden och höjden. Mörk, inbjudande, rödfrukt som drar åt det varmare håller toppat med en dov harmonisk klang av trä, choklad och orientaliska kryddor. Intagande är bara förnamnet. Munkänslan är slankt men munutfyllande, bra tyck i syra, jämnhögt gaspåslag utan dipp, mörka chokladträtoner även här och torra lena tanniner som nafsar i slutet. Tillgängligt, nästan lite tuggmotstånd. Eftersmaken är torr, lång och lite dammig. Kommer såklart utvecklas med lagring men ändå en av de mer tillgängliga 2012:or som slunkit ner. Inte samma direkta träffsäkerhet som Piccolominin och inte heller samma lagringsutsikter som Poggiarellinon men ändå otroligt gott i dagsläget. Förresten, säg de där sista snabbt utan att staka dig. Ne, trodde inte det.

Det här börjar ju nästan bli löjligt, fast på ett bra sätt. Löjligt bra! En dag öppnad och det dammiga avslutet är som bortblåst. Mer homogent, mer njutbart och mera framtidsutsikter.

Tills nästa gång. Skolavslutning idag, imorgon världen...

Pst.
RP 91+
WS 92
JS 91
MP 92+

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar