Sidor

söndag 25 juni 2017

Lisini Brunello di Montalcino 2012


Ahh det här var spot on för mig. Direkt vid plopp träffar det här mitt i lustcentrat. Mörk och generös med ek, choklad och tobak men balanserat och elegant. Rättframt njutbart. Munkänslan följer samma inställsamma men stringenta spår. Mörk och intagande men piggt och balanserat. Så här ska en ung generös Brunello bete sig. Samtidigt som det är tillgängligt och mysigt direkt från start finns det gott om pigg syra och kännbara runda tanniner. Eftersmaken är torr, lång och smaskigt god.

Och inte blir det sämre med lite luft. Doften är än mer potent, lager på lager av mörkröd frukt, färsk tobak, choklad och allt avslutas med en eterisk likörtopping. I munnen är det full fart framåt, inte en dipp i sikte, smaken snarast intensifieras men bibehåller samma balans, följsamhet och stringens. Det här lovar verkligen gott för framtiden. Men mums vad gott det är redan nu

Efter en dag öppnad har det inte vikit ner sig en tum. De eteriska topptonerna har skruvat upp sig en aning och helheten har rundat till sig, smakerna har satt sig och min förundran har växt. Det här är så innibängen gott. För att återge intrycken med två ord: Smaka själv!

Tills nästa gång. När ska sommaren förstå att det är sommar???

Pst.
RP 91
WS 94
AG 94
MP 93 (dag 1)
MP 95 (dag 2)

Psst.
Har precis lagt vantarna på Kerin O'Keefe's bok Brunello di Montalcino - Understanding and appreciating one of Italys greatest Wines. En ytterst innehållsrik och underhållande bok för mig som precis trampat ner i Brunelloträsket. Där kan man bland annat läsa att familjen Lisini är inbitna traditionalister, fattas bara när man har ägt mark i Brunello sedan 1500-talet, och att de började odla druvor redan 1930. Varje år produceras ungefär 30 000 flaskor Brunello från 15 hektar. Vingårdarna ligger på ungefär 350 meters höjd och vinet lagras uteslutande i stora slavonska bottis. För att citera Lorenzo Lisini - "Using barriques för Brunello is like adding cream to tomato sause - they both mask the defects of poor quality ingredients".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar