Sidor

måndag 3 juli 2017

Il Poggione Brunello di Montalcino 2012


Direkt från start är det gott, ja rent av riktigt gott. Slankt men utfyllande. Syran är dock i tuffaste laget, vilket verkar höra till det normala i Brunello 12 fallen. Jaja, lika bra att vänta en dag till.

Nu är doften än mer potent, mörka moreller, lite vild och kraftfull men samtidigt slankt nyanserad och balanserad. Det finns en ton som drar mot ung bra Bordeaux, ceder, tobak och aningen blyerts. Kanske inte spot on den elgegantaste Brunelloversionen men det är  hursom snyggt som attan. Det finns en inneboende kraft som kanske inte riktigt har släppts lös även om det finns gott om umf redan nu. I munnen är syran fortfarande riktigt framträdande även om det lugnat ner sig. Helheten är mörk, komplex, slank och ytterst munutfyllande. Det jag verkligen slås av är att den röda mörka (körsbär/moreller) frukten har en väldigt ren och klar smak. Avslutet snörper upp med torra tanniner,
syra och frisk mörk frukt. Finns en ryggrad av välhanterade fat även här och det är bara att sätta sig tillbaka och njuta av ett riktigt gott hantverk.

En dag öppnad har ännu en gång gjort gott och även här kommer framtiden att se mycket ljus ut. Verkligen ingen expert på Il Poggione men det är en av de mer krävande som jag har druckit ung, ska bli väldigt spännande att se vad som händer med tid.

Tills nästa gång. Det blir inte alltid som man har tänkt sig...

Pst.
RP 95+
WS 92
JS 93
WE 93
MP 90+ (dag 1)
MP 92+ (dag 2)

Psst. Idag tillhör Il Poggione en av Brunellos fem största producenter. Innan familjen delade marken 1958 var det dock ännu större, den andra delen är nämligen det som i dag är Col d'Orcia. Till skillnad från andra producenter har vinmakare Bindocci inga problem att få druvorna mogna, snarare tvärt om. Det handlar främst om att balansera upp så att fräschören bibehålls. Brunellon lagras uteslutande på botti men till skillnad från många andra är det inte slavonsk ek utan fransk. Varje år pysar man ut ca 200 000 flaskor Brunello som håller en otroligt jämn och hög kvalitet trots variationer i väder och förutsättningar. Firman gör också en Riserva som släpps extremt bra årgångar. Druvorna till denna selekteras hårt och kommer uteslutande från en vingård, Paganelli.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar