Sidor

lördag 15 juli 2017

Poggio Nero Brunello di Montalcino 2012


Klassisk stram och läcker doft som drar tankarna åt det tyglade moderna hållet. Fin körsbärssyrlig frukt, läder, lite tobak och lockande djup. I munnen beter det sig exemplariskt, bra balans, tjusig ung frukt som drar åt det ljusare röda hållet, bra syra, lite komplexare toner av läder, tobak och örter. Elegant och stramt men ändå tillgängligt utan att bli flabbigt. Avslutet snörper upp med ett lätt tanninbätt som klingar ut i en lång smaskig eftersmak. Tappar lite fokus, mer likörstoner, aningen mer krävande och mörkare med luft under vingarna men fortfarande en av de mer tillgängliga 2012 som jag provat hittills.

Det här var riktigt bra, kanske inte riktigt stoppning för att hålla i det långa loppet men vill man ha en lättillgänglig brunellofix idag så gör det jobbet. Ska tilläggas att det här är en av få som finns relativt lättillgängligt genom SB:s försorg. Det finns i skrivande stund på 137 hyllor i vårt avlånga land, bara Col d'Orcia som kan matcha det med hela 236 välförtjänta placeringar. Ska bli intressant att se hur det ter sig efter en dag öppnad.

Ännu lite mer likörstoner, lite tillgängligare, lite tråkigare. Intrycken från dag ett består. En bra brunellofix för de som inte orkar/vågar bege sig utanför SB:s ordinarie. Kommer med all säkerhet att ge ett annat anlete med tid, kanske bättre? Blir inga fler köp för egen del, finns andra bollar att springa på men gott är det i vilket fall.

Tills nästa gång.

Pst.
MP 90 (dag 1)
MP 89 (dag 2)

Psst. Det här är något så udda som en svensk skapelse, det är Oenoforos VD Takis Soldatos som ligger bakom. Första årgången, 2008, kostade fjuttiga 169 kr när det släpptes i Sverige 2014. Vilket i sammanhanget måste anses som ovanligt lågt för en Brunello. Anledningen till detta är tredelad, okänd producent, hyrda vingårdar och inhyrd vinkällare för vinifiering och lagring. I dagsläget har priset smugit upp till 219 kr vilket fortfarande är lågt i jämförelse. Vinet lagras på Botti och stilen ska vara klassisk utan att vara gammalmodig och oxiderad. (källa: BKWine)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar