Sidor

söndag 20 oktober 2013

Tsarine Brut Premier Cru N.V. Gräsänkling..


Tsarine Brut Premier Cru N.V
Tror att ni vet vad jag tycker om det lokala lantutbudet vid det här laget. Föga upphetsande, trots världens bästa sortiment, tyvärr har vi till viss del oss själv att skylla, hur gärna jag än vill måste medges att gemene svensk inte vill lägga särskilt mycket på sina dryckesintag, landets storlek och glesbygd spelar också in för att inte tala om att systembolaget faller på eget grepp, det strömlinjeformade allmänutbudet gör att små producenter och små lanseringar oftast faller bort pga av tillgänglighet. I all denna vinösa missär har vi dock möjligheten att beställa det mesta i sortimentet, ett system som tyvärr fungerar mer sällan än bra, nej monopol faller inte inom de företeelser som jag tycker särskilt mycket om. Champagne är dock den vinsort över hundra som stoltserar med flest olika producenter. Inga mängder såklart och jag har, trots få provade champagner, testat de flesta buteljeringar som finns på gemene lantbolag. Klart att alla, oavsett storlek och blandningskonst skiftar över tid men husens grundkoncept ska väl vara hyfsat beständigt, eller? Tsarine Brut Premier Cru (nr 7890, 309 kr) är en ny bekantskap, och jo, lite avskräckt blev jag av flaskan som nästan viskade "jagvillgärnavararyskchampagne" .

Ja det är var ju inte särskilt roligt, ganska dov doft, lite rök och gula äpplen. Smaken är äppelsyrlig med en ganska tydlig grapebeska, ändå hyfsat lättsamt med en hint vårblommor. Kort och småtråkig eftersmak. Vilket tur att det här inte skulle drickas direkt utan två timmar senare, då visades nämligen en helt annan sida, charmigare, mognare och mer harmoniskt. Kvar är de gula äpplena, blommorna har blommat ut, beskan har tagit ett steg tillbaka, moussen är mjuk, helheten är allmänt småmogen och lite inställsam. Fortfarande inte överbra, men mycket njutbart och en nyttig påminnelse om att även Champagne mår bra av lite luft.

Hummertoast
Till hummertoast innehållande, förutom hummer, västerbottenost, chili, persilja, vitlök, citron och en rejäldos smör, fungerar det klockrent.

Tills nästa gång. Borta bra, men hemma så mycket bättre...

2 kommentarer:

  1. Den där hummertoasten kommer jag att kopiera. Mums!

    SvaraRadera
  2. Toasten blev löjligt bra, det enda man behöver tänka på är att ha slösaktigt mycket smör i förhållande till resten. ;)

    SvaraRadera