Sidor

tisdag 29 oktober 2013

Nicolas Feuillatte x 4. Sömn, äsch vem behöver det egentligen..

Champagne Nicolas Feuillatte

Jakten går vidare i Champagnens tecken, näst på tur är Nicolas Feuillatte. Den svenska importören PhilipsonSöderberg var så vänlig att ställa upp ryggraden av det sortiment som finns tillgängligt på den svenska marknaden. Fyra bubblande flaskor från en av Frankrikes största producenter, ca 10 miljoner producerade flaskor årligen, försett av runt 5000 odlare fördelat på ca 2250 hektar mark. Kanske inte de mest sensuella siffrorna sett i ett småskaligt romantiskt sken men det borde båda för en jämn kvalitet, med tanke på hur mycket druvmaterial man kan välja mellan. Lika bra att doppa ner näsan och göra sig en egen uppfattning, extra roligt då jag inte provat något från denna jätte tidigare.
Brut Extreme
Brut Chardonnay 2005
Brut Reserve (nr 88946, 289 kr) är dagens flörtis, lätt aromatisk, lite skaldjur och trevlig inställsam frukt. Moussen är en smekning, gott om gula lätta frukter, bra struktur, saftig och ett trevligt munrensande avslut. Direkt tillgänglig och möjligen aningen för lättsam i stilen för att verkligen tilltala mig. Borde dock fungerar klockrent i det stora sällskapet, som mingeldricka eller rent av som aptitretare vid matlagandet. Är i mitt tycke aningen för dyr, men sänk den med några tior så kan vi snacka.

Då är Brut Chardonnay 2005 (nr 7592, 299 kr) bra mycket mer pang för pengen, en ren årgångs blanc de blanc och min favorit i uppställningen. Det här kan jag absolut tänka mig att köpa några av. Här möts man av en havsbris, sten, vita blommor, citrus, stabil och balanserad. I munnen beter det sig väldigt lika som doften anger, moussen är mjuk och ger ett drickklart intryck, krita, mer blommor, citrus och äpplen, men det är framförallt de mer kärva och djupa inslagen som tilltalar. Eftersmaken är relativt lång, mer slicka på sten och citrusfräsch. Som sagt, min klara favorit och en solklar matchampagne, borde passa utmärkt till gratinerade skaldjur.

Brut Extreme (nr 7862, 329 kr) är på vissa sätt just extremare, ingen extra dosage, ca 1,2 gram restsocker, borde göra ett kompromisslöst vin, men det är det inte. Den sex år långa jästkontakten i kombination med malolaktisk jäsning ger ett småmoget och mineralstint uttryck. Doften är sammanhållen, tajt, precis med djup och en något svårmodig sida. Moussen är även här mjuk, förvånansvärt drickklar, lite som chablis med kolsyra. Även här en relativt lång och mineralstinn eftersmak. Torde också kräva mat för att komma till sin rätt.

Den jag gillade minst var Brut Rosé (nr 88944, 369 kr) inte dålig på något sätt utan med djup, karaktär och underliggande rödsyrlig frukt. Frågan är bara varför man vill dricka det här när de vita varianterna uttrycker sina stilar så mycket tydligare, möjligen för att det är rosa, vad vet jag.

Överlag är samtliga viner väldigt tillgängliga, trevlig mjuk mousse, mycket mineral, ren frukt och framförallt väldigt stabila. Stilen är lättare, ren med tydlig mineral prägel och väldigt matvänlig.

Johan Edström
För att avrunda det hela ställde jag några snabba frågor till Johan Edström, sommelier och allmänt allvetande om PhilipsonSöderbergs sortiment.

Om man aldrig provat er Champagne tidigare, vilken bör man prova först?
Brut Chardonnay, den har och håller samma stil, krita, blommor, äpplen, väldigt typisk och stabil årgångschampagne.

Hur skulle du beskriva husstilen?
Lättare, stabil och lättillgänglig.

Vad är unikt med er Champagne jämfört med andra?
Allt är kontrollerat till 100%, full kontroll på alla druvor trots storlek. Otroligt jämn stil, här är storleken till favör då man verkligen har mycket druvmaterial att välja mellan. Dessutom är 12 av 17 Grand Cru byar representerade, inte bara storlek utan dessutom hög kvalitet hos odlarna.

Bör man dricka er Champagne omgående eller vinner den på att lagras?
Ska drickas tämligen omgående, fast det är klart några år i vila är nyttigt för all Champagne.

Vilket kombination, Champagne - mat, bör man prova?
Gratinerade ostron och Brut Chardonnay,

Stort tack Johan och PhilipsonSöderberg för att ni tog er tid och för att jag fick möjligheten att prova igenom delar av ert sortiment.

Tills nästa gång. 4 är det nya 5...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar